John F. (37) bekent moord: ‘Hij schoot Linda van der Giesen in een psychose dood’

26 september 2015 om 11:28
nl
John F. heeft bekend dat hij in augustus Linda van der Giesen heeft doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. Zijn plan was om zichzelf voor de ogen van de 28-jarige verpleegkundige van het leven te beroven, maar door een psychose handelde hij anders. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten in gesprek met Omroep Brabant. Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant wilde vrijdag niet op het bericht ingaan. "We hebben lopende het onderzoek geen commentaar."
Geschreven door

Experts van een medisch team zijn een onafhankelijk onderzoek begonnen om vast te stellen of John F. inderdaad een psychose had toen hij Linda met een vuurwapen door het hoofd schoot. “Mijn cliënt verleent in het onderzoek volledige medewerking. Hij heeft geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren en wil zelf ook graag duidelijkheid”, licht de raadsman toe.
ZIE OOK: Vader zoontje vermoorde Linda van der Giesen: ‘Ik moest hem iets verschrikkelijks vertellen’
Door justitie wordt John F. moord dan wel doodslag ten laste gelegd. Van moord wil Kuijpers in elk geval niets weten. “Mijn cliënt ging niet naar het ziekenhuis om zijn ex-vriendin neer te schieten. Van voorbedachten rade en dus van moord is daarom geen sprake.” De Zevenbergenaar meldde zich na zijn daad zelf op het politiebureau. Sindsdien zit hij vast.
'Hij was de weg kwijt'John F. zou zichzelf niet zijn toen hij de fatale schoten loste op de parkeerplaats in Waalwijk, zegt ook een ex-vriendin. De Zevenbergenaar bezocht regelmatig een psycholoog omdat hij het verminderde contact met zijn zoontje niet kon verkroppen.
ZIE OOK: ‘Moordenaarskinderen!’, eerste ex-vriendin John F. lastiggevallen na aanhouding moordverdachte
“Laat één ding duidelijk zijn: John was die bewuste dag niet de man die hij was. Hij was helemaal de weg kwijt en volstrekt doorgedraaid. Hij is van binnen kapotgemaakt en dat heeft uiteindelijk tot een verschrikkelijk iets als dit geleid.”
Linda waarschuwde politie voor wapenNa de schietpartij kwam naar voren dat Linda en John F. meerdere malen aangifte van bedreiging tegen elkaar hadden gedaan. De verpleegkundige gaf in een schriftelijke verklaring aan dat haar ex mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen.
Later gaf het politiekorps in een persconferentie toe dat de urgentie van die informatie niet goed was ingeschat. Een intern team is op dit moment bezig om dat tot op de bodem uit te zoeken. John F. is eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven, waaronder voor een mishandeling.
AansprakelijkheidDe vader van het 4-jarige zoontje van Linda wil de politie aansprakelijk stellen voor haar overlijden. Zijn advocaat Peter Schouten laat vrijdag weten dat hij een onafhankelijk onderzoeksteam opstelt dat moet nagaan waar de fouten precies zijn gemaakt.
ZIE OOK: Donaties stromen binnen voor zoontje Jeremy (4) van Linda van der Giesen: ‘Dit is machtig mooi’
Volgens de raadsman van John F. valt de politie in dit verhaal weinig te verwijten. “Want mijn cliënt wilde zichzelf van het leven beroven en wilde Linda niets aan doen. De moord lijkt een medische achtergrond te hebben.”
Andere advocaatJohn F. werd aanvankelijk bijgestaan door Frank van Ardenne, maar om onduidelijke redenen verdedigt hij zijn cliënt niet langer. Hij weigert Omroep Brabant over deze zaak te woord te staan. Sinds enkele weken wordt John F. bijgestaan door een andere advocaat.
De zaak tegen John F. gaat aan het einde van dit jaar verder, maar er is onduidelijkheid over de datum. Volgens een woordvoerder van het OM dient de zaak in november, maar de raadsman van John F. meent dat deze een maand eerder begint.
Ter nagedachtenis van de doodgeschoten verpleegkundige werd al eerder een Facebook-pagina 'RIP Linda van der Giesen' en een online condoleanceregister geopend.
Lees alles over deze zaak op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.[YouTube:https://youtu.be/jbhrVRbxM6E][YouTube:https://youtu.be/ZGSC_Ep8fMw][YouTube:https://youtu.be/ihHEsNaX84o][YouTube:https://youtu.be/PCQ04CIOsfQ][Youtube:https://youtu.be/GJBuyZKBoWM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.