Video

Carla Gresnich (81) komt op voor vluchtelingen, want zij wéét wat het is om te moeten vluchten

25 september 2015 om 22:18
nl
De telefoon stond vrijdag roodgloeiend, om haar te vertellen hoe dapper ze was. De 81-jarige Carla Gresnich uit Oudenbosch. Donderdagavond sprak ze in tijdens de extra raadsvergadering in de gemeente Halderberge. Ze is vóór de komst van een asielzoekerscentrum in Oudenbosch en dat werd haar niet in dank afgenomen.
Geschreven door

"Gelukkig is er vrijheid van meningsuiting en mag ik zeggen wat ik graag wil zeggen. Die vluchtelingen zijn echt niet voor hun lol op de vlucht." En met die opvatting was Carla Gresnich donderdagavond zwaar in de minderheid.
ZIE OOK: Honderden demonstranten tegen komst azc in Oudenbosch: zelfs vrouw van 81 wordt uitgefloten
Ruim 200 mensen waren naar het gemeentehuis gekomen om vooral hun ongenoegen te uiten over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum in Oudenbosch. Maar dat weerhield Gresnich er niet van om haar zegje te doen.
Zelf gevluchtZe vluchtte zelf als 10-jarig meisje met haar familie uit Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werden ze liefdevol opgevangen door een voor hen totaal onbekend gezin. "Zij wisten óók niet dat dat ruim acht maanden ging duren", zegt Gresnich.
Jaren later deed ze vrijwilligerswerk in een asielzoekerscentrum in Limburg. Ze gaf Nederlandse les en hielp vluchtelingen met het op de rit krijgen van hun leven in een vreemd land. Daar kreeg ze veel voor terug, zegt ze.
Haar boodschap kwam niet aanEn dat wilde ze donderdagavond zo graag duidelijk maken aan de boze menigte in het gemeentehuis in Oudenbosch. Maar die boodschap kwam niet aan. Hoe ze het in haar hoofd haalde om de Tweede Wereldoorlog erbij te halen in 2015, werd haar nog nageroepen vanuit het publiek.
"Ik heb mij strijdbaar gevoeld en dat ben ik eigenlijk nog steeds. Ik wil best met die mensen in discussie gaan om te vertellen dat ze niet zo bang hoeven zijn. Je kunt gewoon je kinderen over straat laten gaan. Maar ja..."
Hartstikke welkomOndanks de slechte reacties in de zaal, staat ze pal achter de vluchtelingen. Als het aan haar ligt zijn ze hartstikke welkom. Maar of het er ook daadwerkelijk 750 moeten worden, dat weet ze zo net nog niet.
"Ik heb geen idee, maar ik heb in mijn juridische studie geleerd dat het altijd een kwestie is van wat geven en nemen, dus ik denk dat het er wat minder zullen worden."
En daar kan ze zo maar eens gelijk in krijgen. De gemeenteraad kwam er donderdagavond niet uit. De burgemeester is door de raad teruggestuurd naar het COA om opnieuw te overleggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.