Bondscoach Johan Lammerts wil vuur, strijd en passie zien in Richmond

25 september 2015 om 22:42
nl
De inzet van bondscoach Johan Lammerts uit Putte is zondag duidelijk als de wielrenners op de fiets zitten voor het wereldkampioenschap in Richmond. "Top acht minimaal, maar liever een podiumplaats. En het ultieme: de overwinning." Maar even belangrijk is de manier van koersen, Lammerts wil een aanvallend collectief zien.
Geschreven door

Vuur, strijd en passie, Johan Lammerts hamert op een aanvallend strijdplan. "Daar wordt iedere renner individueel op beoordeeld."
Rangorde is duidelijkNederland heeft bij gebrek aan een rassprinter niets aan afwachten om vervolgens met een grote groep aan de meet te komen. Er zijn maar een paar landen die kunnen leunen op een sprinter, dus in de ambitie om er een spectaculair WK van te maken zal Lammerts bijval krijgen van meerdere collega's.
De rangorde vooraf is duidelijk, met Niki Terpstra als kopman. Maar Lammerts verwacht ook veel van schaduwkopman Lars Boom uit Vlijmen. "Lars gaat zijn kans krijgen. En dan moet hij die ook grijpen. We moeten het beste voor Nederland gaan brengen."
Afrekenen op resultaten? Als renner maakte hij in 1985 de laatste Nederlandse wereldtitel van Joop Zoetemelk mee. Nu hoopt hij als bondscoach ook de regenboogtrui naar Nederland te brengen. Richmond wordt zijn derde WK bij de mannen. Een top 10-notering zat er nog niet in, maar resultaten hem een goede of slechte bondscoach?
"Resultaten zijn belangrijk, dat is helder. Soms zijn het de sporters die niet het niveau brengen wat verwacht wordt van ze. Dan vind ik niet dat je daar een bondscoach op kan afrekenen", zo refereert Lammerts aan het vorige wereldkampioenschap in Ponferrada.
"Toen waren er renners die hun kwaliteiten niet brachten. Ik kijk toch naar het groepsproces, daar let je op als bondscoach. In Florence stond er wel weer een collectief."
Pim Ligthart is knecht in RichmondDe in Bergeijk woonachtige Pim Ligthart onderstreept de woorden van de bondscoach: "We moeten zorgen dat we niet in de verdediging komen, dat wordt ook mijn rol." Ligthart is er voor het eerst sinds 2011 weer bij.
Toen mengde hij zich in Kopenhagen in de massasprint, nu wacht hem een dienende rol. "Ik denk dat het Nederlands team heel veel kan. In die finale gaat het chaos zijn. Lars en Niki zijn slim genoeg om dan een plan te trekken. Ze kunnen dicht komen. Als je met meerdere jongens in de finale kan komen, maken we het elkaar wat makkelijker."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.