De supermaansverduistering vannacht is waarschijnlijk te zien in Brabant - Omroep Brabant

De supermaansverduistering vannacht is waarschijnlijk te zien in Brabant

27 september 2015 om 18:11 • Aangepast 21 november 2020 om 15:44
nl
Het is nog even afwachten of de maansverduistering komende nacht in Brabant goed te zien is. Diep in de nacht staat de aarde precies tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt dan op de maan. Je ziet dan alleen nog een rode gloed. Maar om de bijzondere maansverduistering te kunnen zien moet het helder zijn. In Brabant zitten we daarvoor waarschijnlijk op de goede plek.
Profielfoto van
Geschreven door

Weervrouw Margot Ribberink van MeteoGroup is optimistisch, maar zekerheid heeft ze niet. "De kans dat er in Brabant wat te zien is is redelijk groot, een stuk groter dan in het noorden van het land. Maar het is nog behoorlijk koffiedik kijken."
Verschillende modellenDe weervrouw baseert zich op verschillende computermodellen, die niet allemaal hetzelfde voorspellen. "Er zit nu nog een groot pakket met bewolking boven het noorden van het land, die komen wel naar het zuidwesten afzakken."
"De vraag is dan: wat blijft daar vannacht van over? Pas diep in de nacht weten we zeker of de maansverduistering in Brabant te zien is", legt Ribberink uit.
Hoe laat?Wil je de maansverduistering zien? Dan moet je heel lang opblijven, óf heel vroeg opstaan. Om 03:07 komt de maan in de kernschaduw van de aarde terecht en zie je 'm langzaam kleiner worden. Tussen 04:11 en 05:23 is de maan volledig verduisterd. Daarna komt de maan langzaam weer tevoorschijn.
Het is overigens niet zomaar een maansverduistering. De maan staat vannacht extra dichtbij de aarde. In de volksmond heet dat een supermaan. De eerstvolgende supermaansverduistering is pas op 8 oktober 2033.

Wachten op privacy instellingen...

Sterrenwacht openBij de sterrenwacht in Asten hopen ze dat Brabant vannacht wolkenvrij is. Speciaal vanwege de maansverduistering is de sterrenwacht namelijk 's nachts open. Als er iets te zien is althans. "Een maansverduistering komt een à twee keer per jaar voor.
Maar de vraag is altijd of je het kunt zien, in verband met het weer", legt Harrie Eijsbouts van de sterrenwacht uit. Ook verschillende andere sterrenwachten zijn vannacht geopend vanwege de maansverduistering.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.