Bloedmooi boven Brabant, bloedrode supermaan: 'Ja ja, daar is ie dan!' - Omroep Brabant
Video

Bloedmooi boven Brabant, bloedrode supermaan: 'Ja ja, daar is ie dan!'

28 september 2015 om 13:42 • Aangepast 21 november 2020 om 15:43
nl
Veel Brabanders stonden er maandagochtend vroeg speciaal voor op: de bloedrode supermaan. En in veel gevallen werden ze niet teleurgesteld. Prachtige plaatjes van de maansverduistering werden op social media gedeeld vanuit alle hoeken van de provincie.
Profielfoto van
Geschreven door

Reacties varieerden van ‘Jaja, daar is ie dan’. Tot ‘Is dit het dan?'. En een enkele Brabander is zelfs ronduit teleurgesteld. Zo geeft Wouter Kamp uit Rosmalen op Twitter aan: ‘Kan 't niet zien hier :( #bloodmoon’.
De meeste nachtbrakers hebben echter geen spijt van het vroege opstaan en delen hun 'bloedmaan' enthousiast met de rest van de wereld:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De maansverduistering begon om 2.11 uur. Maar om 4.48 uur vanochtend was de verduistering maximaal. Op dat moment stond de aarde precies tussen de zon en de maan in.
De maan kleurde koperrood door een zeldzame volledige maansverduistering en was groter dan normaal, omdat hij erg dicht bij de aarde stond.
Nog even spannendHet was nog even spannend of de maansverduistering boven Brabant goed te zien zou zijn. Hiervoor moest het immers wel helder zijn. Gelukkig was dit op heel veel plekken het geval.
Rond 7.24 uur was alles weer voorbij. Nu is het wachten tot 2033 voordat de bloedmaan en supermaan opnieuw samenvallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.