Huilende Tilburgse jihadverdachte moet van rechter naar Pieter Baan Centrum

28 september 2015 om 14:00
nl
Een Tilburgse Somaliër (31) die wordt verdacht van ronselen van jonge asielzoekers voor terreurgroep Islamitische Staat (IS), gaat naar psychiatrische observatiekliniek het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dat heeft de rechtbank in Breda maandag op een tussentijdse zitting besloten. Volgens zijn advocaat is de man de wanhoop nabij.
Geschreven door

Salim S. zou in maart in Tilburg drie minderjarige asielzoekers hebben willen ronselen voor de jihad. De 31-jarige Somaliër ontkent. Volgens zijn advocaat André Seebregts berust de verdenking op een misverstand en is zijn cliënt psychisch labiel.
'Ik wist niet wat ronselen'De Somaliër zou meerdere malen woonopvanglocaties van Kompaan en De Bocht in Tilburg hebben bezocht waar minderjarige asielzoekers verblijven. Hij sprak met jongeren over IS en het leren van de Arabische taal.
Tijdens de zogeheten pro formazitting nam Salim S. huilend het woord. "Ik heb niet geronseld, ik wist niet eens wat het was", zei de man die volgens zijn raadsman misschien zwakbegaafd, maar in ieder geval analfabeet is. Bij S. werd in 2010 door een psycholoog PTSS geconstateerd. "Hij is de wanhoop nabij" aldus Seebregts.
Beeld van psychische toestandJustitie is van mening dat S. zich op de terroristenafdeling van de PI Vught afwerend opstelt tegenover medegedetineerden, personeel en gedragsdeskundigen. De rechtbank hoopt dat het in het PBC lukt om een goed beeld te krijgen van zijn psychische toestand.
Ook wilde hij weten of ze voor de jihad mee wilden gaan naar Syrië en Irak. Een medewerker van de instelling waarschuwde de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.