Doorrijder ramt paralympisch zwemkampioen Michael Schoenmaker (32): ‘Mijn rolstoel redde mijn leven’

28 september 2015 om 20:17
nl
‘Ronduit asociaal’ en ‘ontzettend laf’. Zo typeert Michael Schoenmaker (32) de bestuurder die hem aanreed en er vervolgens plankgas vandoor ging. De Bredanaar, die in een rolstoel zit en in 2012 goud won tijdens de zwemwedstrijden op de Paralympische Spelen, wil dat de veroorzaker van de aanrijding zich alsnog bij de politie meldt. “Ik vind het belangrijk dat deze persoon zijn of haar verantwoordelijkheid neemt”, vertelt de zwemmer aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Schoenmaker wilde vorige maand in zijn woonplaats oversteken en maakte daarbij gebruik van het zebrapad. “Ik was extra op mijn hoede omdat het donker was en ik bekend ben met de oversteekplaats. Ze rijden daar wel vaker met hoge snelheden”, aldus de zwemmer. Op bewakingsbeelden is te zien hoe het slachtoffer bedachtzaam om zich heen kijkt en vervolgens de weg ter hoogte van de Haagdijk probeert over te steken.
LEES OOK: Wie heeft deze rolstoelgebruiker aangereden in Breda?
'Geluk bij ongeluk'Dan gaat het mis. Een donkere auto, vermoedelijk een Volkswagen Polo, komt in volle vaart aanrijden en ramt Schoenmaker. “Ik kwam vol op zijn bumper terecht en werd een paar meter meegesleurd. Ik was behoorlijk bang dat het fout zou aflopen”, blikt de Bredanaar terug. Door de klap werd hij uit de stoel geslingerd en maakte hij een flinke smak op de weg. Naast wat kneuzingen en blauwe plekken kwam Schoenmaker met de schrik vrij.
Volgens de paralympisch zwemkampioen heeft zijn rolstoel zijn leven gered. “Doordat er een voetenplank tussen zat, kwam de klap minder hard aan. Een geluk bij een ongeluk. Ik had verwacht dat de bestuurder uit zijn auto zou stappen en mij overeind zou helpen, maar hij reed gewoon door. Dat vind ik nog het ergst van alles.”
LEES OOK: Automobilist rijdt Bredanaar in rolstoel aan en rijdt door
'Aanrijding kan gebeuren'Aanvankelijk leek de bestuurder zich te bekommeren om het welzijn van Schoenmaker. Hij stopte even en toeterde, maar reed vervolgens in volle vaart weg. “Ik vermoed dat hij even keek of ik nog leefde. Toen hij dat door had, was het allemaal niet meer belangrijk. Kijk, een aanrijding kan gebeuren, maar dat deze persoon niet even de moeite heeft genomen om mij te helpen, vind ik zeer kwalijk.”
In navolging van Bureau Brabant besteedt Opsporing Verzocht dinsdagavond aandacht aan de aanrijding. Daar worden de bewakingsbeelden opnieuw getoond en blikt Schoenmaker terug op het ongeluk. “Ik vrees dat het moeilijk gaat worden om de bestuurder te achterhalen, maar je weet het nooit.”
Schoenmaker heeft een dag na de aanrijding aangifte gedaan. Aan getuigen wordt gevraagd zich te melden bij de politie.[YouTube:body:https://youtu.be/X0dNzXWuZS4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.