Omwonenden tegen heropening van voormalig aanmeldcentrum Rijsbergen als opvang voor asielzoekers

29 september 2015 om 01:21
nl
De gemeente Zundert wil vierhonderd asielzoekers gaan opvangen in het oude aanmeldcentrum in Rijsbergen. Een plan dat de omwonenden niet zien zitten, zo bleek maandagavond tijdens een drukbezochte informatieavond. Opmerkelijk is dat de gemeente eerder ook al met asielzoekers te maken had en toen leek er niets aan de hand. Maar voor de inwoners is de maat nu vol: zij willen niet dat er weer asielzoekers komen.
Geschreven door

Het aanmeldcentrum in Rijsbergen werd in juli 1994 geopend vanwege de grote, groeiende toestroom van asielzoekers, in dat jaar bijna 60.000.
'Wij zijn er om te luisteren'De gemeente Zundert maakt de komende weken verdere afspraken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de nieuwe opvanglocatie. Hoewel er in de gemeente ervaring is met asielzoekers, maken de inwoners zich ernstige zorgen.
Burgemeester Leny Poppe-de Looff maakte tijdens de informatieavond meermaals duidelijk dat ze er is om te luisteren, maar aan de reacties uit de zaal was op te merken dat de inwoners zich alles behalve gehoord voelden. Zo maakte een mevrouw duidelijk dat ze naar de informatieavond gekomen was om haar ongeruste gevoelens weg te nemen, maar 'dat is dus zeker niet gelukt'.
Opvang komt er, invulling onzekerDe informatieavond is, net als vele andere informatiebijeenkomsten elders in de provincie, erg in trek bij mensen die het vooral niet eens zijn met de komst van asielzoekers. Zo vinden ze in Zundert ook dat de verhoudingen totaal zijn scheefgetrokken. "1500 vluchtelingen in Amsterdam en 400 hier in Zundert, dat is nog al een verschil!"
Aan het einde van de avond is het de burgemeester niet gelukt de gemoederen tot bedaren te brengen. Wel is duidelijk geworden dat de opvanglocatie er komt, alleen is nog niet duidelijk welke invulling daaraan moet worden gegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.