Video

'Hoop het nooit meer mee te maken', Erica Reijmerink voltooit docu na dood van journalist Mark Bos

29 september 2015 om 10:13
nl
Het was geen makkelijke opgave voor producent Erica Reijmerink om de tweede documentaire van de overleden journalist Mark Bos af te maken. Zij kreeg het gefilmde materiaal van de journalist uit Rosmalen met de vraag of zij een tweede documentaire wilde maken. "Het was heel heftig om dan door het materiaal van Mark te kijken", zegt Erica.
Geschreven door

Uit dat filmmateriaal ontstond 'Retour Hemel II: Keihard terug op aarde'. Deze tweede documentaire gaat over Marks strijd tegen kanker die hij verliest. De eerste documentaire, 'Retour Hemel', werd nog wel door Mark gemaakt.
'Nooit meer meemaken'Erica wist wel enigszins wat haar te wachten stond, want ze had ook meegewerkt aan de eerste documentaire. "Toch is het heftig. Absoluut. Je hoopt het nooit meer mee te maken. Toch moet je je daar snel overheen zetten", vertelt Erica.
Voor haar werkte het goed om dan een stapje achteruit te doen. "Dan ga je kijken hoe kan ik dit verhaal vertellen, wat Mark wilde vertellen. Want dat is wat we hadden afgesproken."
Drie weken voor zijn doodMark had zelf nagedacht over hoe hij de tweede film voor zich zag. Vlak voor hij overleed, vroeg hij aan Erica of zij het van hem over wilde nemen. "Ik kreeg een A4'tje en zijn harde schijf met materiaal. Dat was drie weken voor zijn dood. Na die dag hebben we het niet meer over de documentaire gehad."
Nog één keer RTL Late Night"Hij ging heel erg achteruit en hij focuste zich op nog één keer RTL Late Night om daar z'n verhaal te doen", legt Erica uit. "Hij zei dat hij niet meer over documentaire wilde praten en alle vertrouwen in mij had."
Mark Bos overleed op 1 mei. "Na de herdenking kreeg ik van zijn familie zijn laptop en mobiele telefoon. Dan stap je zo diep in iemands leven. Dat is wel pittig", vertelt de producent. "Maar dat moet je ook opzij zetten. Want anders is het niet doen."
Ruim 300.000 kijkersDe documentaire 'Retour Hemel II: keihard terug op aarde' werd maandagavond uitgezonden op NPO 2. Ruim 300.000 mensen keken naar de docu. De documentaire Retour Hemel II is hier terug te kijken.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?t=2&v=S09GixKUWSg]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.