Video

'We zijn geen luie flikkers', DAF-stakers steken als vrijwilliger handen uit de mouwen

29 september 2015 om 13:07
nl
Lekker uitslapen en de hele dag op de bank zitten. Zo willen twintig DAF-stakers niet bekend staan. Op de tweede dag van een driedaagse staking bij het Eindhovens bedrijf, zetten de stakers zich in om de Dutch Design Week beter bereikbaar te maken voor gehandicapten.
Geschreven door

"Nee, staken is niet thuis op bed liggen", zegt Peter Amrhein terwijl hij hout aan het schuren is. "We zijn geen luie flikkers. We zijn nu oprijplaten aan het maken voor de Dutch Design Week, zodat mensen met een lichamelijke beperking overal kunnen komen."
Speciale drempels hard nodigEr wordt hard gewerkt in de houtwerkplaats van Atelier Eindhoven. "De ene man is een drempel aan het zagen. De andere is een oprit aan het maken", zegt Gerard de Nooij van Ongehinderd, een bedrijf dat werkt aan toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. "Het is schitterend om te zien wat voor prachtig werk hier verricht wordt."
De oprijplaten en speciale drempels zijn hard nodig voor de Dutch Design Week. "De leukste exposities zijn in de oude fabriekspanden van Philips. Die zijn vaak minder toegankelijk voor rolstoelen. Het is mooi dat de DAF-vrijwilligers zo aan het werk zijn voor een toegankelijke wereld", aldus De Nooij.
'Staking effectief'Sinds maandag staken werknemers van DAF in Eindhoven. De vakbonden zijn boos omdat er nog steeds geen goede metaal-cao is.  
De FNV spreekt van een erg effectieve staking: ,,Er staat kantoorpersoneel aan de band en de vrachtwagens die van de band rollen zijn verre van af. Remmen en koppelingen werken bijvoorbeeld nog niet. Ze zijn verre van verkoopklaar.'', aldus FNV-bestuurder Petra Bolster.
Volgens de stakers hebben zo'n duizend mensen het werk neergelegd en er zouden nog steeds aanmeldingen binnendruppelen.Volgens DAF zelf hebben dinsdag 750 van de 5800 werknemers gestaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.