Video

Stressmoment in mestkelder loopt goed af voor koeien in Oijen: opgehesen en schoongespoten

29 september 2015 om 12:45 • Aangepast 21 november 2020 om 15:42
nl
"Ze zijn weer helemaal rustig", zegt boer Hans van Mook uit Oijen over zijn 'dames'. Maandagochtend vond hij ruim twintig van zijn koeien in de mestkelder. "Dat is toch wel even schrikken."
Profielfoto van
Geschreven door

Toen Hans 's ochtends in de stal aankwam, miste hij een paar roosters en zag hij een gat in de vloer."Ik zag dat een aantal koeien onder me door liep in de mestkelder. Daar schrok ik wel van. En al snel kwam de conclusie dat ik die niet in m'n eentje weer omhoog kon krijgen." Er was een balk afgebroken, waardoor de roosters én de koeien in de mestkelder waren gevallen.

Wachten op privacy instellingen...

'Wit zijn ze nog niet'De brandweer werd ingeschakeld en aan het begin van de avond waren alle dieren weer op het droge. Zelf waren de beestjes verre van droog, trouwens. "Ze zaten onder de mest en zijn door de brandweer schoongespoten. Maar echt wit zijn de koeien nog niet", zegt boer Hans.
Met hijsbanden om de poten werden de beestjes uit de vrijwel lege mestkelder getild. "Voor sommigen was het wel een stressmomentje om daar te staan, omdat er de hele tijd mensen over het rooster boven hun hoofd liepen. Maar eigenlijk stonden ze vooral rustig in de mest te dobberen."
'Geluk bij een ongeluk'De dieren, en ook de brandweer, hadden trouwens mazzel dat de mestkelder niet vol zat met poep. "De mestkelder hebben we eind augustus leeggemaakt. Dus dat was wel geluk", zegt de boer uit Ooijen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.