Video

Metaaldetector leidt naar zeldzame Romeinse munt tijdens bouw Grieks restaurant in Cuijk

29 september 2015 om 15:19
nl
Jan Kusters uit Vianen kon zijn geluk niet op toen hij een zeldzaam muntje vond in Cuijk. De amateurarcheoloog stuitte met zijn metaaldetector op de munt die dateert van twaalf jaar voor Christus.
Geschreven door

Aan de Deken van den Ackerhof wordt een Grieks restaurant gebouwd. Toen daar in augustus nog geen fundering gelegd was zag Jan zijn kans schoon. Een harde piep maakte duidelijk dat er iets tussen de losse grond lag verscholen. Het had de grootte van een kwartje en bracht Jan meteen in vervoering. Om gelukzoekers tegen te houden hield hij de vondst nog even stil.
'Topdrie van mooiste vondsten'Nadat hij het vakkundig schoon had laten maken bleek dat de vondst zeldzaam was. "Verschillende professionals hebben er naar gekeken. Ze vertelden me het nog niet eerder in hun handen te hebben gehad. Het behoort zeker in mijn topdrie van mooiste vondsten".
Maral Amiri is van het Griekse restaurant Rhodos en gaf Jan toestemming op het terrein van hun nieuwe pand te zoeken. "Dat hij dit zou vinden had ik echt niet verwacht. Erg leuk. Hij vindt wel meer en dat gaan we allemaal tentoonstellen in ons nieuwe restaurant."
Steenbok met vissenlijfVol trots kijken Jan en Maral naar de vondst. Jan: "Een prachtige Romeinse denarius van keizer Augustus. Op de voorkant zie je zijn beeltenis. Op de achterkant staat een steenbok met een vissenlijf. Grappig is dat dit ook in het logo van Rhodos terugkomt."
Het muntje is vanaf donderdag te zien in museum Ceuclum in Cuijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.