Video

Honden van K10-workingdogs Brabant weten wereldwijd alles en iedereen te vinden

29 september 2015 om 21:05
nl
Speurneuzen die explosieven of drugs opsporen, honden die op zoek gaan naar mijnen in oorlogsgebieden en honden die dienst doen bij alle Amerikaanse grensposten. Het Brabantse bedrijf K10-workingdogs is wereldwijd een van de belangrijkste opleiders en leverancier van honden die internationaal werken voor onze veiligheid.
Geschreven door

Bij zeer hoge uitzondering mocht Omroep Brabant achter de schermen kijken bij dit Brabantse bedrijf dat wereldwijd een zeer belangrijke speler is in veiligheid en bewaking. Precies aangeven waar de honden in Brabant worden opgeleid is er echter niet bij. "Er komen klanten die niet willen dat de omgeving weet wie ze zijn en wat ze komen doen", vertelt eigenaar Jasper Schoenmakers.
VeiligheidHet bedrijf met (ook) een doodgewone saaie kantoorruimte in Valkenswaard heeft dependances in Engeland en Amerika. "We zijn ook bezig om in Columbia een vestiging te openen. Of dat door gaat, heeft te maken met de situatie in het land." In Brabant worden de honden bedrijfsklaar gemaakt met een lang en intensief trainingsprogramma. Bij de detectiehonden draait de opleiding om het eindeloos zoeken naar een voorwerp met 'een luchtje'.   De K10 honden zijn overal in de wereld aan het werk. Maar ook hier moet Schoenmakers oplettend zijn wat hij wel en wat hij niet kan vertellen. "Het gaat om patrouillehonden, aanvalshonden en search- en rescuehonden. Omdat veel klanten gesteld zijn op hun privacy kunnen we en mogen we niet altijd vertellen waar de honden naartoe gaan.
'Da's er één van ons!'Dat het Amerikaanse leger en douane volop werken met honden uit Brabant is wel openbaar. "Op National Geographic Channel wordt het programma Border Control uitgezonden, daar zie ik onze honden heel vaak voorbijkomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.