Video

Strenge controles en iPad inleveren, azc Budel nu aanmeldcentrum vluchtelingen

30 september 2015 om 11:46 • Aangepast 21 november 2020 om 15:40
nl
De Nassau Dietzkazerne in Budel wordt nu ook gebruikt als aanmeldcentrum voor asielzoekers. Budel moet zo het grote aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel ontlasten. Hoe gaat dat precies in z'n werk, zo'n aanmelding? Verslaggever Emile Vaesen nam de proef op de som.
Profielfoto van
Geschreven door

De asielzoekers worden bij aankomst in Budel streng gecontroleerd, zo merkte onze verslaggever. Ze worden gefouilleerd en ook hun bagage wordt uitgebreid bekeken. "Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen. Het is vervelend, maar het hoort bij het proces", aldus een woordvoerder van het aanmeldcentrum.

Wachten op privacy instellingen...

Mobieltje inleveren, op zoek naar mensensmokkelaarsOok de mobiele telefoon of iPad, voor de meeste vluchtelingen de enige 'lifeline' met het thuisfront, zijn ze tijdelijk kwijt. Blij zijn ze daar allerminst mee, het levert regelmatig klachten op. Maar volgens het aanmeldcentrum hoort het nu eenmaal bij de procedure. "We nemen de telefoon in voor onderzoek, om het verhaal van de mensen te bevestigen of te ontkrachten. Ook zoeken we naar gegevens die mogelijk leiden naar mensensmokkelaars."

Wachten op privacy instellingen...

Het extra aanmeldcentrum in Budel is nodig vanwege het gestegen aantal asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea. Wekelijks komen nu meer dan duizend asielzoekers aan in Nederland. Dagelijks worden vijftig vluchtelingen geregistreerd bij het aanmeldcentrum in Budel. Dit aantal zal oplopen tot 120 per dag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.