'Onaanvaardbaar en levensgevaarlijk': drugslab-opruimers van LFO worden 'onverantwoord' ingezet

30 september 2015 om 16:30
nl
Het team van de politie dat dagelijks met levensgevaarlijke chemicaliën te maken krijgt bij het ontmantelen van illegale drugslabs staat onder enorme druk, met werkdagen die in het uiterste geval langer dan 24 uur duren. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP spreekt van een ‘levensgevaarlijke situatie’.
Geschreven door

De problemen blijken uit een niet-gepubliceerd rapport van dit jaar over het kleine team specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), dat in bezit is van het ANP.
Waarschuwingen in de wind geslagenNaast de lange werkdagen heeft de politie ook geen veiligheidsanalyse voor de medewerkers gemaakt, die verplicht is vanwege de risico's met het werken met de explosieve, bedwelmende en bijtende stoffen.
De overtredingen hebben de politie dit jaar een boete opgeleverd van de Inspectie SZW, nadat waarschuwingen in de wind waren geslagen.
'Onaanvaardbaar'“Uit het rapport van de inspectie blijkt dat de politietop al jarenlang op de hoogte is en zich onverantwoordelijk in de richting van deze collega's gedraagt. Deze situatie is onaanvaardbaar”, zegt Van de Kamp.
Een van de meest in het oog springende overtredingen is een nachtdienst die liefst 26,5 uur duurde. Ook had een teamlid 28 dagen lang geen enkel etmaal zonder een rooster- of oproepdienst.
Werkweken van 60 uurWerkweken van meer dan 60 uur zijn eerder regel dan uitzondering. In totaal zijn vorig jaar in minder dan een maand tijd 48 overtredingen van de arbeidstijdenwet geconstateerd.
Het kleine team onderzoekt en ruimt afval en laboratoria voor synthetische drugs zoals xtc in heel Nederland. Een van de medewerkers heeft in een eerder interview gezegd dat zijn grootste angst is dat hij ‘vanuit de dagelijkse routine een fout maakt, waarmee je je eigen gezondheid of die van collega's op het spel zet’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.