Ging Justitie te ver om Wim S. de moord op Heidy Goedhart te laten bekennen?

30 september 2015 om 18:36 • Aangepast 21 november 2020 om 15:39
nl
Is Justitie te ver gegaan om Wim S. uit Udenhout te laten bekennen dat hij zijn vrouw Heidy Goedhart uit Kaatsheuvel heeft vermoord? Op die vraag wilde advocaat Van der Biezen woensdag antwoord in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam waar een undercoveragente en haar leidinggevende werden gehoord.
Profielfoto van
Geschreven door

Agente Katja speelde een belangrijke rol tijdens de undercoveractie. "Ik kreeg de opdracht om in sociaal contact te komen", lichtte ze toe. Samen met collega Joep raakte ze bevriend met verdachte Wim. Die verklaarde uiteindelijk, na flink onder druk te zijn gezet, dat hij zijn vrouw had vermoord.
S. ging ervan uit dat de mensen tegen wie hij dat vertelde, hem zouden helpen aan een baan, een vals alibi en een huis. [Tweet:body:https://twitter.com/huismanmarcel/status/649199070834237440] Undercover blijvenBuiten het zicht van publiek en pers wilde Katja weinig kwijt over haar werk. Haar stem werd vervormd naar een mannenstem, maar vaak viel ze terug op één en hetzelfde antwoord.
"Meneer de voorzitter, ik wil vragen deze vraag te beletten, want die kan leiden tot onze methoden en methodieken." Katja wilde kort gezegd undercover blijven.
S.: ‘Valse verklaring’Eerder op de dag verklaarde Wim S. dat hij gemanipuleerd is en uiteindelijk een valse verklaring heeft afgelegd. Dat gebeurde in een taxi in het Spaanse Marbella. Justitie zette daarvoor een groot toneelspel op. S. werd kans op een baan, een huis en geen zorgen beloofd.
ZIE OOK: Hoe moordverdachte Wim S. in de undercoverval van justitie trapte: 'Het was één groot spel'
Advocaat Van der Biezen is fel over de werkwijze van Justitie. Het neigt volgens hem naar uitlokking. "Waarom heeft het OM een scenario gekozen waarbij een undercoveragent aan mijn cliënt vertelt dat hij iemand heeft doodgereden en daarmee weg is gekomen met een vals alibi? En daarbij ook nog voorlegt dat mijn cliënt een baan en een vals alibi kan krijgen als hij de moord bekent?"
‘Te ver gegaan? Dat is aan de rechter’De manier waarop dat scenario tot stand kwam, was volgens het OM een voortschrijdend proces. De teamleider van de undercoveractie werd ook gehoord als getuige in de rechtbank.
Hij vertelde dat er een plan van aanpak is geformuleerd van vier A4-tjes. "Een globaal plan, dat in de loop van de tijd groter en groter wordt." De achtergronden van die aanpak kwamen tijdens de zitting niet naar voren. "Of we daarin te ver zijn gegaan? Dat is aan de rechter."
Vervolg op 16 oktober De undercovermethode werd eerder door experts al in twijfel getrokken. Op 16 oktober gaat de rechtszaak verder. Opnieuw in de bunker in Amsterdam. Dan beslist de rechter ook of het voorarrest van verdachte Wim S. opnieuw wordt verlengd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.