Niet barbecueën en autoloze zondag voor schone lucht tijdens marathon Eindhoven - Omroep Brabant
Video

Niet barbecueën en autoloze zondag voor schone lucht tijdens marathon Eindhoven

1 oktober 2015 om 20:03
nl
Mensen in Eindhoven moeten volgend weekend eigenlijk hun auto laten staan en niet barbecueën. Dit alles om ervoor te zorgen, dat de lucht tijdens de marathon van Eindhoven zo schoon mogelijk is.
Geschreven door

Die oproep doet Jean Paul Close van Aireas. De stichting wil de lucht in Eindhoven zo schoon mogelijk krijgen, gezuiverd van fijnstof en allerlei andere uitstoot.
Vuurwerk ook grote boosdoenerUiterst schadelijk zijn natuurlijk de auto's, maar ook de barbecue en de houtkachel zorgen voor veel fijnstof. Vuurwerk is ook een grote boosdoener, maar daar hebben we in deze tijd van het jaar niet zoveel last van.
Aireas is een club vrijwilligers, die 35 meetstations in Eindhoven heeft geplaatst en hiermee kijken hoe de samenstelling van de lucht is.
Autoloze zondag"Laten we een autoloze zondag doen op de dag van de marathon", stelt Close voor. "De marathon is een ideaal moment om mensen erop te wijzen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de luchtkwaliteit in Eindhoven."
De vrijwilligers hopen op den duur het gedrag van mensen te veranderen, zodat de lucht in de stad zo schoon mogelijk wordt. "Alleen mag de betrokkenheid van de Eindhovenaren nog wel wat groter", zegt Close. "Om het gedrag van mensen te kunnen veranderen, moeten mensen zich eerst bewust moeten worden van hun gedrag. Dan pas kan er iets veranderen."
WereldrecordVraag is of een schonere lucht tot snellere tijden leidt. Close: "Een schonere lucht is natuurlijk altijd beter voor sporters. Ik weet niet of we het ook kunnen bewijzen, maar misschien dat er op termijn een wereldrecord in zit, puur en alleen omdat we ervoor hebben gezorgd dat de lucht in Eindhoven schoner is dan in andere steden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.