Kleine hoeveelheid giftige chroom-6-verf gevonden bij spuitcabines Logistiek Centrum Woensdrecht

1 oktober 2015 om 18:23
nl
Buiten twee spuitcabines op het Logistiek Centrum Woensdrecht van het ministerie van Defensie is stof terecht gekomen met een geringe hoeveelheid van de giftige chroom-6-verf. Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Geschreven door

Bij een controle van de spuitcabines begin september bleek dat de filters niet goed werken. De giftige stof werd gevonden achter het filter in het afvoerkanaal en in een beperkt deel van de hangar waar de cabines staan. Daarna zijn de werkzaamheden meteen stilgelegd. Bij nader onderzoek bleek dat er een geringe hoeveelheid chroom-6 in het stof zat.

KankerverwekkendHet roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken. Chroom-6 is gebruikt in verf bij Defensie, maar ook in verf op oude treinen. Het kan alleen vrijkomen als de verf wordt verwijderd.

Inmiddels hebben 2400 mensen die binnen Defensie met chroomhoudende verf werken of hebben gewerkt zich laten registreren bij een speciaal meldpunt. 767 mensen hebben zich gemeld voor een gezondheidsonderzoek omdat ze klachten hebben of ongerust zijn.
Defensie werkt op tien plaatsen nog steeds met chroom-6, onder meer op de luchtmachtbases Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel. Volgens regeringspartij PvdA is een absoluut verbod op het gebruik van chroom-6 niet haalbaar. Dan zou het materieel, zoals Apache-helikopters, helemaal niet meer ingezet kunnen worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.