Toptalenten op TU/e weggekaapt door rijke buitenlandse universiteiten

1 oktober 2015 om 22:35
nl
De technische universiteit Eindhoven wil meer geld zien voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijke toptalenten wijken steeds vaker uit naar het buitenland, waar veel meer budget is voor research.
Geschreven door

Rector magnificus Frank Baaijens luidt de noodklok. Deze week werd bekend dat de jonge veelbelovende hoogleraar scheidingstechnologie Maaike Kroon de overstap maakt naar een universiteit in Abu Dhabi. Ze mag daar voor 10 miljoen euro een eigen laboratorium inrichten en een eigen onderzoeksgroep samenstellen.
Meteen aan de slagDeze kans kon Kroon niet laten schieten."Ik kan daar meteen aan het werk en hoef geen onderzoeksvoorstellen in te dienen, waarmee ik langs allerlei subsidiecommissies moet."
Maaike Kroon is geen incident, zegt de rector magnificus. De budgetten voor onderzoek worden in ons land als maar minder, terwijl de trend in bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland stijgend is.
Toptalenten belangrijk "Wij hebben jaarlijks 200 miljoen euro voor onderzoek, een vergelijkbare universiteit in Zwitserland kan 600 miljoen Zwitserse franc uitgeven." Baaijens wil dat het ministerie onderzoek serieuzer neemt en meer geld uittrekt. "Anders zullen er meer talenten als Maaike Kroon vertrekken en zulke toptalenten zijn belangrijk voor de uitstraling van de universiteit."
Er is overigens ook goed nieuws op de universiteit. Voor het eerst overschrijdt de onderwijsinstelling dit jaar de grens van tienduizend studenten. Vandaag werd de Griekse Angeliki Rama in het zonnetje gezet. Ze kreeg een iPad en een oer-Hollandse fiets cadeau.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.