Doek valt voor Man Bijt Hond: Tilburgse programmamaker vindt het 'doodzonde'

2 oktober 2015 om 12:09
nl
Zestien jaar lang was het 's avonds om kwart voor zeven vaste prik in een half miljoen huiskamers in Nederland. De tv ging aan voor Man Bijt Hond, het lichtvoetige programma dat een alledaags, ontroerend of grappig kijkje gaf in het leven van gewone, onbekende mensen. Vrijdag valt het doek definitief voor het populaire programma, want de NPO vindt het tijd voor verjonging en schrapt het programma.
Geschreven door

Man Bijt Hond-veteraan Arie van der Hamsvoort uit Tilburg was twaalf jaar programmamaker. Hij betreurt het dat ze gaan stoppen. "Het had nog makkelijk twintig jaar door kunnen gaan maar de NPO dacht daar helaas anders over. Ik vind het doodzonde en een verschraling van het tv-aanbod."
Excentrieke boer FransHet programma kende in zestien jaar tijd talloze hoogtepunten. Regelmatig werd het erf van de excentrieke boer Frans Zwaagstra bezocht. Hij ziet niets in de moderne tijd en houdt er een ouderwetse levensstijl op na. Zo neemt Frans nooit een douche, dat is 'namelijk niet goed voor de weerstand'.
[youtube:body:https://youtu.be/n2nv1cX2nAU]Ook Grietje Post uit Werkendam werd jarenlang gevolgd. Deze dame op leeftijd kreeg dankzij Man Bijt Hond de kans om kennis te maken met de spelcomputer en de roltrap. Ook ging ze voor het eerst in haar leven vliegen.
[youtube:body:https://youtu.be/-K9Py5lfJw8]En Huug Bosse kan na een narcose vanwege een heupoperatie niet meer stoppen met lachen. Hij ziet het leven van de vrolijke kant, soms tot grote ergernis van zijn vrouw Nolda.
[youtube:body:https://youtu.be/HbCgG1hk1aE]Jan Rijdt RondVoor de Tilburgse programmamaker is het niet het einde van zijn tv-carrière. "Samen met enkele anderen gaan we een soort Man Bijt Hond voor jongeren maken. Het programma gaat Jan Rijdt Rond heten. Jan is verslaggever en gaat in het hele land op zoek naar interessante verhalen. We verkassen naar de jongerenzender NPO3, 16 november is de eerste aflevering."
Vrijdagavond is er een spetterend afscheidsfeest voor alle medewerkers van het programma. "Dan proosten we er nog één keer op. Ik ben dankbaar dat we het zolang hebben mogen doen, maar het gaat me aan het hart", zegt Van der Hamsvoort.
ReddingsactieVelen hopen dat Man Bijt Hond toch nog een doorstart krijgt op internet. Oud-makers van het programma zijn daarom de crowdfundingsactie Red Man Bijt Hond begonnen. De lancering van de actie valt samen met de dag van de laatste uitzending vrijdagavond. Voor een doorstart op internet is een startbedrag nodig van 99.000 euro. Daarmee kan een half jaar worden gewerkt. Tot nu toe is ruim 1800 euro gedoneerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.