Spelletjesfanaat en oud-kandidaat uit Berlicum: 'Nieuwe Rad van Fortuin té hip en trendy'

BERLICUM - Televisiekijkend Nederland kon er eigenlijk niet omheen: het legendarische spelletjesprogramma Rad van Fortuin is sinds maandagavond weer terug op televisie. De comeback van de spelshow werd in juni groots aangekondigd door televisiezender SBS6. Dat was ook Annemiek van den Bosch uit Berlicum niet onopgemerkt gebleven. Ze zat dan ook voor de buis gekluisterd om te kijken naar de eerste aflevering van het vernieuwde 'Rad'.
Het spelletjesbeest uit Berlicum deed in de jaren negentig mee aan verschillende televisiespelletjes: Lingo (VARA), Get The Picture (AVRO/KRO) en Vijf Op Een Rij (TV10). In 1995 deed Van den Bosch ook mee aan het Rad van Fortuin, toen nog op RTL4 en gepresenteerd door Hans van der Togt.

Opnieuw kandidaat
Met het woord 'staatsiebezoek' won ze eenentwintig jaar geleden de finale van het Rad van Fortuin. Vol trots en met veel plezier vertelt de Berlicumse over haar deelname. In de keuken, die ze overigens toen won. "Na zoveel jaren is de keuken eigenlijk wel aan vervanging toe", grapt de oud-kandidaat.Met die motivatie maakte ze dan ook een voorstelfilmpje om opnieuw aan het rad te mogen draaien. "Helaas was ik te laat of ben ik gewoon niet door de selectie gekomen", vertelt ze enigszins beteuterd. "Ze hadden al voldoende kandidaten." Uit het grote aantal aanmeldingen blijkt hoe populair het spelletje nog altijd is. Maar met ruim achthonderdduizend kijkers, scoorde de première maandagavond op SBS6 niet het magistrale aantal kijkers dat het in de gloriejaren op RTL4 wist te boeien.

'Te hip en te trendy'
Hoewel Van den Bosch het leuk vindt dat het Rad van Fortuin weer terug op de buis is, denkt ze dat de spelshow niet meer van deze tijd is. "Het gezellige van toen is er niet meer, het gaat te snel en is té hip en te trendy". De tweede grootste commerciële televisiezender van het land richt zich met het nieuwe jasje en André Hazes Jr. als presentator op een jonger publiek. "Het nieuwe Rad van Fortuin heeft wel een hoog SBS6-gehalte", aldus Van den Bosch. "Het is simpeler van opzet en het is ook wel een beetje flauw en té gemaakt."

Toch weerhoudt dat de spelletjesfanaat niet om alsnog mee te doen. In ieder geval wil ze het programma als kijker een kans geven. "Goede Tijden, Slechte Tijden was in het begin ook niet om aan te zien, maar dat is nu ook veel beter." Van den Bosch denkt dat het vernieuwde Rad van Fortuin dan ook een kans moet krijgen zichzelf te bewijzen. "Ze zouden het toegankelijker moeten maken voor bijvoorbeeld de veertigplusser, wat oubolliger, knusser en gezelliger."

Geen prijzenwinkel
Wat het Rad van Fortuin ook tot hét Rad van Fortuin maakte, was de prijzenwinkel. "Die mis ik in de nieuwe opzet ook heel erg!" Anno 2016 is er nog wel een hoofdprijs te winnen, zoals deze week een auto, maar het zijn vooral geldbedragen waar men voor speelt.

Van den Bosch was in 1995 een ijzersterke speler en verdiende flink wat geld om allerlei leuke spullen van te kopen in die beroemde prijzenwinkel. "Ik heb toen zoveel gewonnen", vertelt de Berlicumse enthousiast. "Die knalgele koelkast, bijvoorbeeld, hebben we nog steeds én hij doet het ook nog!" Die is overigens wel gedegradeerd tot een plekje in de schuur. "En het koffiezetapparaat, maar die gebruiken we alleen nog met feestjes."