Video

Brabant kan honderden miljoenen voor 'Ruit' mislopen

2 oktober 2015 om 15:57
nl
Het is lang niet zeker dat de 271 miljoen euro die het Rijk wilde meebetalen aan 'de Ruit' bij Eindhoven in Brabant besteed wordt. Vijftig miljoen euro is al toegezegd voor aanpak van de A67 tussen Eindhoven en Geldrop, maar volgens provinciebestuurder Christophe van der Maat is het 'geen gelopen race' dat de rest ook voor Brabant is.
Geschreven door

Van der Maat moet binnen een maand een plan op tafel leggen om het geld voor Brabant te behouden. Den Haag wil dat dat plan 'gedragen' wordt door de regio.
Eerder waren de gemeenten in de regio Eindhoven en de provincie ernstig verdeeld over de aanleg van de Ruit bij Eindhoven, met als gevolg dat de Tweede Kamer het plan voor de nieuwe autoweg van tafel veegde.
A67 en A58Het plan dat nu gemaakt wordt beperkt zich niet tot Zuid-Oost Brabant. Er wordt op aandrang van de Tweede Kamer ook gekeken naar de A58 van Breda tot Eindhoven en naar de A67 van Eindhoven naar Venlo.
Een van de vragen die verder moeten beantwoord is of de N279 van Veghel naar Helmond voor een deel vierbaans wordt. De Kamer wil ook dat Brabant niet alleen met plannen voor asfalt komt, maar ook voor het slimmer gebruiken van bestaande wegen.
Slimste snelweg De plannen zijn nog niet afgerond, maar het lijkt erop dat de provincie wil inhaken op het plan van Minister Schulz om de 'slimste snelweg ter wereld' te maken van de verbinding tussen Rotterdam en Wenen.
"Laten we de minister een handje helpen en in Brabant beginnen met die weg," aldus Van der Maat, die daarmee doelt op het opkrikken van A58 en A67.
Ook de provincie heeft nog geld op de plank liggen door het niet doorgaan van de Ruit: 450 miljoen euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.