Video

Auto's maken muziek in de Bredase Chasséparking

2 oktober 2015 om 17:34
nl
Een hele rij posters die geluid maken als er een auto langsrijdt. Ze hangen in de inrit van de Bredase Chasséparking. Elke automobilist maakt z'n eigen compositie. Het is een van de projecten van het Bredase Graphic Design Festival Breda, een festival dat, ook al bij eerdere afleveringen, voor veel vrolijke kunst zorgt op straat in Breda.
Geschreven door

De inrit van de parkeergarage heet bij het festival de 'drie-seconden-galerie', want zo veel tijd hebben de passerende automobilisten ongeveer om de kunst die er hangt te bekijken. En nu dus... te beluisteren.
De posters die er nu hangen hebben sensoren waardoor ze geluid maken als er iets voorbijkomt. Voetgangers maken zo langzamere muziek dan auto's. Autoplay heet het kunstwerk van Trapped in Suburbia uit Den Haag.
MuurschilderingenVeel Bredanaars kennen het Graphic Design Festival van de muurschilderingen op een aantal wat minder mooie plekjes in het centrum van de stad, de Mols Parking bijvoorbeeld of de aanpalende Stallingstraat. De muurschilderingen blijven, ook als het Graphic Design Festival is afgelopen.
Voorwaarde is wel dat de schilderingen iets te maken hebben met de geschiedenis van de plek. In de Stallingstraat is een Van Gogh-achtige schildering gemaakt omdat in een van de pakhuizen hier ooit de kisten met (vroege) tekeningen van Van Gogh stonden die op straat in Breda zijn verhandeld tot de eigenaar van het pakhuis erachter kwam hoeveel de werken waard waren.
Alles is bedachtKranten, tijdschriften, affiches, internetsites, folders, alles is ontworpen, over alles is nagedacht. Dat is de boodschap van het Graphic Design Festival voor wie een van de tentoonstellingen bezoekt. Daarachter zit nog een hele reeks activiteiten voor ontwerpers zelf.
En wie even uit wil rusten, het festival heeft op zes plaatsen in het centrum een rood verrijdbaar bankje neergezet met een klein boekenkastje met Graphic Novels, zeg maar stripverhalen voor volwassenen. Elk bankje heeft andere boeken. Wie ze alle zes afgaat, doet telkens een nieuwe ontdekking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.