Video

Gevaarlijkste weg in Brabant is (als het goed is) niet meer de gevaarlijkste weg

5 oktober 2015 om 08:00 • Aangepast 21 november 2020 om 15:37
nl
De Pelgrimsweg in Handel is als het goed is niet langer het gevaarlijkste punt in de provincie. De gemeente Gemert-Bakel heeft aan beide zijden op het asfalt strepen laten zetten. Dit moet de situatie op de buitenweg veiliger maken.
Profielfoto van
Geschreven door

De Pelgrimsweg kwam op nummer één te staan op de lijst van het meldpunt voor gevaarlijke verkeerssituaties dat Omroep Brabant eind augustus opende. De 60-kilometerweg is een smalle weg die onder meer vanwege de bomen ernaast erg donker is.
Bregje Donkers (20) zette de weg op de lijst van het meldpunt. Ze is één van de vele scholieren die bijna dagelijks over de Pelgrimsweg naar de bushalte fietsen. "Omdat die strepen nu op de weg staan, lijkt de weg smaller. Het is te hopen dat daardoor de auto's minder snel rijden."
Door lijnen aan de zijkanten lijkt de weg smallerVorig week is er zo genoemde kantmarkering aangebracht. Dat zijn lange strepen die aan beide kanten van de weg op zo'n vijftien centimeter van de rand geverfd zijn. Het idee is dat de weg daardoor smaller lijkt en dat automobilisten langzamer rijden.
Maar de buurt is nog sceptisch. "Aan het geluid van de auto's te horen, rijden ze zelfs nog harder. Door die strepen hebben automobilisten beter zich dan eerst op de weg. Dus het gaspedaal gaat naar beneden", aldus een aanwonende.

Wachten op privacy instellingen...

Erik Verhoeven van het Dorpsoverleg Handel hoopt dat naast de weg ook het gedrag op de weg verandert. "Mensen moeten hier gewoon niet zo hard rijden. Zo'n mentaliteitsverandering krijg je niet voor elkaar door een paar strepen te verven." Samen met Bregje Donkers heeft hij een gesprek gehad met wethouder Roël Hoppezak. "Daaruit kwam het idee om een campagne te starten", zegt Bregje. "Bijvoorbeeld zoals met de spandoeken 'Wij gaan weer naar school' als de vakantie voorbij is. Op die manier kunnen we proberen mensen bewuster te maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.