Invoer 200 kilo ketamine licht bestraft, is volgens de wet geen partydrug

24 augustus 2016 om 16:31
nl
Een poging van het Openbaar Ministerie (OM) om het invoeren van ketamine hard aan te pakken is woensdag gestrand bij de rechtbank in Den Bosch. Een 55-jarige man uit Someren krijgt een taakstraf van 240 uur voor de import van 200 kilo ketamine uit Pakistan. Justitie eiste twee jaar celstraf, maar daar gaat de rechtbank niet in mee omdat ketamine wettelijk niet als partydrug wordt beschouwd.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De ‘werkzame stof’ ketamine wordt niet onder de Opiumwet, maar onder de Geneesmiddelenwet geschaard. Naast drug, is ketamine ook een narcosemiddel dat gebruikt wordt als mensen of dieren onder het mes gaan.
In het vonnis stelt de rechter dat de Somerense man enkel de Geneesmiddelenwet heeft overtreden door de ketamine zonder juiste documentatie in te voeren. Vandaar dat de straf lager uitvalt dan geëist door het OM.
Ook stelt het OM dat de import van de ketamine een gevaar vormt voor de volksgezondheid. De rechter stelt dat dat nooit gebleken is. Het Openbaar Ministerie meldt de zaak eerst inhoudelijk te willen bestuderen. Justitie sluit niet uit in de toekomst in hoger beroep te gaan.
Ketamine zat in zakken, straatwaarde minimaal 6 miljoen euro De drugs werden geleverd op het woon- en bedrijfsadres van de man. Volgens de transportdocumenten ging het om 720 zakken calciumcarbonaat van 25 kilo per zak. In acht van die zakken zat echter ketamine.
Mits ketamine verkocht wordt als partydrug, ligt de straatwaarde van 200 kilo tussen de 6 en 8 miljoen euro, stelt justitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.