Vingerafdrukken op AK-47 gebruikt bij moordaanslag in Staatsliedenbuurt: oud-Waalwijker in cel

2 oktober 2015 om 21:05
nl
De 59-jarige Willem van H. zit sinds maart in de gevangenis omdat vingerafdrukken van hem zijn gevonden op het magazijn van een Kalasjnikov. Deze AK-47 werd door de politie gevonden in het huis van een van de verdachten in de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012. Het belangrijkste doelwit, Benaouf A. uit Eindhoven, ontsnapte toen aan de moordaanslag.
Geschreven door

De aanhouding van Van H. heeft zijn advocaat Louis de Leon aan Omroep Brabant bevestigd. De oud-inwoner van Waalwijk wordt door justitie verdacht van verboden wapenbezit, het bezit van een jammer en lidmaatschap van een criminele organisatie. Over zijn eventuele betrokkenheid bij de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt kon justitie vrijdag niets zeggen.
ZIE OOK: Eindhovenaar Benaouf A. doelwit en belangrijkste getuige schietpartij Staatsliedenbuurt Amsterdam
'Dit bewijs zegt helemaal niets'Bij de schietpartij werden twee Marokkaanse criminelen uit Amsterdam, Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21), doorzeefd door een kogelregen, afgeschoten met Kalasjnikovs vanuit een auto. Ze bloedden op straat dood. Benaouf A. kon maar ternauwernood ontsnappen.
In het huis van Van H., die jaren in Waalwijk heeft gewoond, vond de politie diverse jachtgeweren, een snelvuurwapen en munitie voor automatische vuurwapens zoals een Kalasjnikov. Van de gevonden vingerafdrukken van Van H. op een Kalasjnikov, haalt zijn advocaat De Leon de schouders op.
"Dit ‘bewijs’ zegt helemaal niets of mijn cliënt direct of indirect betrokken was bij die schietpartij. Die sporen kunnen op allerlei soorten manieren erop zijn gekomen.” De Leon wil dat de voorlopige hechtenis van Van H., die nu alweer een half jaar duurt, zo snel mogelijk wordt opgeheven. [YouTube:body:https://youtu.be/DDGQK_4dJ4Q]
'Enorm frustrerend'De zaak tegen de oud-inwoner van Waalwijk wordt dinsdag 20 oktober om halfelf ’s ochtends voor de Amsterdamse rechtbank verder behandeld. Naar alle waarschijnlijkheid is De Leon niet bij de zaak aanwezig. “Dit is geen zaak waar bloed uitloopt”, luidt zijn beredenering. “Als ik rechter was, dan zou ik het wel weten. Voor mijn cliënt is het enorm frustrerend dat hij op basis van deze aanklachten al zo lang in de cel zit.”
Via de vingerafdruk van Van H. kreeg de recherche ook vier andere Amsterdammers in beeld, zeiden de advocaten die de mannen bijstaan aan Omroep Brabant en De Telegraaf. De oud-inwoner van Waalwijk zou een belangrijke rol spelen in de wapenzaak rond Jan B., maar daar kon justitie in Amsterdam vrijdag niet inhoudelijk op ingaan.
ZIE OOK: Twee keer levenslang voor twee mannen die Benaouf A. uit Eindhoven wilden liquideren
Amsterdamse onderwereldoorlogVoor de moord op de twee Amsterdamse criminelen en het schieten op twee motoragenten werden Adil A. en Anouar B. veroordeeld tot levenslang. Zij zijn in hoger beroep gegaan. Doelwit Benaouf A. zit zelf ook vast.
Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was mogelijk een wraakactie voor die moord.
Brute criminele afrekeningenDe liquidaties in de Staatsliedenbuurt waren het begin van een reeks brute criminele afrekeningen in Amsterdam. Het was de gewelddadigste periode uit de onderwereldoorlog in Amsterdam.
De onderwereldoorlog is vermoedelijk terug te voeren naar een partij cocaïne die begin 2012 in de haven van Antwerpen verdween.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.