Oud-trainer Willem II Alfons Groenendijk over matchfixing: ‘Als het zo is, voel ik me genaaid’

2 oktober 2015 om 23:19 • Aangepast 21 november 2020 om 15:36
nl
In Bureau Sport heeft de voormalige trainer van Willem II Alfons Groenendijk gereageerd op het matchfixingschandaal. Tussen 2008 en 2010 was Groenendijk trainer van de Tilburgers. “Het bewijs moet nog altijd worden geleverd. Voor mezelf heb ik het al afgesloten.”
Profielfoto van
Geschreven door

In totaal zouden zes wedstrijden van Willem II zijn gefixt. De verloren duels tegen Ajax (0-4) en Feyenoord (0-1) in 2009 kwamen in januari aan het licht.
Later volgde nog meer bewijs. Daaruit zou blijken dat in 2008 spelers van Willem II zouden zijn betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen Roda JC (0-1) verloren zou gaan. Ook drie uitwedstrijden in het seizoen 2009/2010 tegen FC Utrecht (0-1), Sparta (1-2), en NAC (0-4) zouden zijn verkocht. “Als dat zo is, voel ik me genaaid.”
‘Ontslag doet wat met je’De verloren wedstrijden hebben mede tot het ontslag van Alfons Groenendijk geleid. “Het is de enige keer dat ik ontslagen ben. Dat doet wat met je en je gezin als je als trainer op straat wordt gezet. Zo worden je kinderen op school hierover aangesproken.”
Vooralsnog heeft Groenendijk geen kwaad woord over Willem II. “Dat is nog steeds een geweldige club. Er waren destijds wel wedstrijden bij waar ik zelf als trainer ook boos over werd. Maar ik ga nog altijd uit van het goede van de spelers. Dat heb ik ook op het politiebureau gezegd toen ik werd verhoord.”
‘Ik heb het een plek gegeven’In totaal is Alfons Groenendijk drie uur verhoord op een politiebureau in Rotterdam. “Dat verwacht je niet als je met voetbal bezig bent. Door het hele verhaal ga je natuurlijk wel nadenken, maar je gaat ook door met je trainerscarrière. Maar inmiddels heb ik het een plek gegeven en ben doorgegaan. Er zijn al hele periodes dat ik er niet meer aan denk.”  
ZIE OOK: Matchfixing Willem II: 'Ik heb niks gemerkt', zegt geschrokken Alfons Groenendijk
Als de voormalige trainer van Willem II terugkijkt op die bewuste tijd valt hem niets op. “Als trainer ben je maar met één ding bezig. Verder is er niets opgevallen. Ik heb nooit vreemde mannen langs de zijlijn gezien of zo. Maar je moet wel een olifantengeheugen hebben om al die wedstrijden opnieuw goed te kunnen analyseren."
‘Het kan hier ook gebeuren’Groenendijk staat niet bepaald te trappelen om bij Bureau Sport over matchfixing te hebben. “Ik heb toen een interview gegeven aan Voetbal International, maar iedereen wou me hebben. Ik had zo bij Humberto Tan of Eva Jinek kunnen aanschuiven maar daar had ik verder geen behoefte aan.”
De voormalige trainer van Willem II wil niet uitsluiten dat matchfixing ook voorkomt in Nederland. “Als het in andere landen gebeurt, kan het hier ook gebeuren. Je moet je kop niet in het zand steken. Ik ben niet naïef.” [YouTube:body:https://youtu.be/myCLsH1JfhE]   [YouTube:body:https://youtu.be/VhayDM7e3oo]  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.