Video

Een zoen, knuffel en vreugdesprong: Hockeyer Balkestein ziet zijn volleybalvrouw EK-finale bereiken

3 oktober 2015 om 22:57 • Aangepast 21 november 2020 om 15:34
nl
De volleybal-dames hebben zaterdagavond in een kolkend Ahoy de finale bereikt van het EK. Tussen al het uitzinnige oranje-publiek zit een iemand rustig toe te kijken. Marcel Balkestein, tophockeyer en voormalig international, weet als geen ander hoe het is om in de halve finale te staan. Maar om dat als toeschouwer van zijn vrouw, Maret Balkestein-Grothues, te doen is nieuw voor hem.
Profielfoto van
Geschreven door

"Het is gek om het zo mee te maken", zegt Balkestein. "Een halve finale is toch een wedstrijd in een toernooi, daar heb je dan al helemaal naar toegeleefd. Maar ik denk dat ik net zo spannend vind als wanneer ik zelf zou moeten spelen. Je weet met welke druk zij moet omgaan en je hoopt dat ze die finale haalt."
Blij van binnenEen oranje shirt, toeter of pruik is er niet bij voor de speler van Oranje-Zwart uit Eindhoven. Ook springt hij niet als eerste van zijn stoel als de volleybal-dames een punt scoren. "Dat zit niet in mij. Ik ben eigenlijk veel meer bezig met het analyseren van het spelletje, kijken of Maret het goed doet."
Het kenmerkt de topsporter in hem. Zoekend naar het uiterst haalbare. "Maar van binnen ben ik absoluut heel blij hoor." Zegt Balkestein met een neutrale blik. Inmiddels staat Nederland, redelijk eenvoudig, met 2-0 voor in sets tegen Turkije.
'Ik vier straks feestje'De overige 6999 man die in het uitverkochte Ahoy staan schreeuwen het ondertussen uit van blijdschap. En de muziek die bij ieder punt uit de speakers komt lijkt ook steeds harder en langer aan te staan.
Het lijkt allemaal weinig invloed te hebben op de gemoedstoestand van de hockeyer. Maar: "Als ze straks gewonnen hebben vier ik samen met Maret echt wel even een feestje."
'Ik hoop dat ze het beter doet dan ik'Na een bloedstollende eindfase in de derde set scoort Nederland uiteindelijk het winnende punt. Door naar de finale! Stiekem maakt Marcel met zijn elleboog het 'Jackpot'-gebaar. Van de finales die hij zelf speelde wist hij er maar een te winnen. "Ik hoop dat ze het beter doet dan ik en die finale wint. Twee gouden medailles in huize Balkestein zou mooi zijn."

Wachten op privacy instellingen...

Al voor het einde van de wedstrijd was hij van de VIP-tribune naar beneden gelopen en aan het veld gaan staan. Na afloop staat hij ongeduldig op zijn vrouw te wachten. Die moet eerst langs de pers, daarna handtekeningen uitdelen en nog een keer terug naar andere pers.
Zondag finaleZijn vrouw heeft hem al zien staan en zodra ze kans ziet om het succes-circus te verlaten rent ze op hem af. Wat volgt is topsporters geluk. Een zoen, een knuffel en een vreugdesprongetje. Zondag misschien wel vervolgd met een gouden medaille.
De Nederlandse volleybaldames versloegen in de halve finale Turkije. De kampioen van 1995 won overtuigend met 3-0 (25-22, 25-18, 28-26) van de nummer elf van de wereld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.