Brabant checkt zichzelf massaal met Skinvision-app op huidkanker - Omroep Brabant
Video

Brabant checkt zichzelf massaal met Skinvision-app op huidkanker

4 oktober 2015 om 17:49
nl
Brabant maakt massaal gebruik van een smartphone-app om zelf moedervlekken te onderzoeken. 10.000 Brabanders gebruiken de app Skinvision om te controleren of een moedervlek onschuldig is, of dat hier een risico op huidkanker aan vast zit.
Geschreven door

Met de Skinvision-app kun je foto's van moedervlekken uploaden. Binnen een paar seconden krijg je dan te horen of het gaat om een onschuldige plek of op een verhoogd risico. Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven was het eerste ziekenhuis dat de app omarmde. Inmiddels heeft Skinvision wereldwijd honderdduizenden gebruikers.
KritiekDermatologen zijn kritisch over de app."Het is een heel mooi initiatief, maar het heeft absoluut zijn beperkingen," vertelt Menno Gaastra van de vereniging voor Dermatologie. "Je ziet bijvoorbeeld dat veel mensen zich na gebruik van de app druk maken om niets. Een moedervlek moet je kunnen voelen om deze goed te onderzoeken. En dus kan een app geen dermatoloog vervangen."
Volgens de bedenkers van de app is dat ook helemaal niet de bedoeling. "Wij proberen mensen bewuster te maken, vroeger duidelijk te maken welke moedervlekken ze in de gaten moeten houden," legt CEO Dick Uyttewaal van Skinvision uit. "Zodat ze eerder naar de dokter gaan op het moment dat er iets verandert."
RustMaud van Zantvoord uit Eersel heeft twee keer huidkanker gehad en gebruikt de app nu regelmatig om de moedervlekken van haar hele gezin te controleren: "Het geeft me een hoop rust om zelf nu de controle in handen te hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.