Landskampioen SPM Shoeters uit Den Bosch wint Super Cup

4 oktober 2015 om 18:20
De basketballers van SPM Shoeters hebben de Super Cup gewonnen. Bekerwinnaar Donar uit Groningen werd met 85 -72 simpel opzij gezet. Den Bosch was de hele wedstrijd veel sterker en is dus de terechte winnaar.

SPM Shoeters begint met alleen maar Nederlanders aan het duel. Een unicum. Er speelt wel een buitenlander bij de Bosschenaren - Dejan Kravic- maar die is geblesseerd. Shoeters start sterk. De eerste score van de wedstrijd is nog voor Groningen maar dan is het de beurt aan SPM Shoeters. Via vrije worpen van Akerboom, een paar sterke acties van De Pagter en een mooi lay-up van nieuwkomer Williams komt SPM Shoeters op een vroege voorsprong.
Als Wessels er dan ook nog eens 11-2 voor de Bosschenaren van maakt, pakt Donar een timeout. Daarna scoren beide ploegen minutenlang niet. Het is Den Bosch dat vervolgens als eerste weer raak schiet. Den Bosch loopt uit naar 17-2  En net als de Groningers aan een inhaalrace gaan denken komen, gooit nieuweling Lietmeijer er een driepunter in. Het eerste kwart eindigt in 20-12 voor de thuisploeg.
Duidelijk sterkerLietmeijer zorgt ook voor de eerste Bossche punten in het tweede kwart. Met wederom een driepunter brengt hij zijn ploeg op 23-12. In het begin van het tweede kwart gaat het puntje om puntje. Zo blijft het verschil ongeveer tien punten in het voordeel van de SPM Shoeters. De Bosschenaren zijn duidelijk sterker. Misschien komt dat wel omdat ze beter op elkaar in zijn gespeeld. De Bossche ploeg is namelijk voor een groot deel in tact gebleven. Bij Donar vertrokken maar liefst dertien van de vijftien spelers.
Een sterke verdedigende actie van Marcel Aarts in het tweede kwart was typerend voor het verschil tussen de twee ploegen. Op het moment dat een speler van Groningen onder de Bossche basket druk draait en keert, in de hoop Aarts te verschalken, legt de Bosschenaar simpel zijn hand op de bal en plukt hem uit de handen van de Groninger. Het illustreert het gemak en de simpelheid (en effectiviteit) waar de Bosschenaren deze middag mee spelen. Bij rust was het gat tussen SPM Shoeters en Donar elf punten (42-31.)
Donar lijkt sterker uit de kleedkamers te komen maar op het moment dat SPM Shoeters een beetje gas geeft en wat feller speelt, lopen de Bosschenaren weer gauw uit. Met nog zo'n 4 minuten in het derde kwart is het verschil zelfs even achttien punten. Het is niet eens dat Donar heel slecht speelt maar Den Bosch verdedigt sterk en creëert veel open schoten.
SimpelHet laatste kwart begint met een ruime voorsprong voor SPM Shoeters (59-41.) Het lijkt onmogelijk voor de Groningers om dit nog te winnen. Of er zelfs een verlenging uit te slepen.  Toch gooit Donar die laatste tien minuten alles in de strijd. Maar de Groningers komen maar niet dichterbij. Bij Shoeters loopt het simpelweg. Veel individuele acties lukken maar er wordt ook door sterk teamwork veel gescoord.
De definitieve nekslag komt na ruim minuten spelen als Donar-speler Brown slaat richting Williams. Daarna is het even onrustig met wat duwen en trekken. De rust keert snel terug. Brown krijgt vervolgens zijn vijfde fout en dat betekent dat hij van het veld moet. Bij de volgende aanval verliest Donar nog een speler. Ook Dorrisseau moet er met vijf fouten van af. Den Bosch loopt uit naar 21 punten voorsprong en speelt de wedstrijd daarna simpel uit. Groningen kruipt wel dichterbij maar komt niet verder dan 85-72.