Nieuwe onthullingen: Heeft Balthasar Gerards prins Willem van Oranje wel eeuwige zwijgen opgelegd?

5 oktober 2015 om 14:07
nl
Is Balthasar Gerards wel écht de moordenaar van Willem van Oranje? Berusten de getuigenverklaringen van de aanslag op de prins op waarheid of moet de geschiedenis herschreven worden? DelfTech geeft 3 november duidelijkheid. Het kennisbedrijf komt met nieuwe onthullingen tijdens de Breda Nassaustad-lezing in de Grote Kerk van Breda.
Geschreven door

DelfTech deed jarenlang forensisch onderzoek en maakte een reconstructie van de moord op Willem van Oranje. Ook de politie Midden- en West-Brabant hielp mee met dit onderzoek.
ComputeranimatiesTijdens de bijeenkomst in de Grote Kerk zal DelfTech-directeur Willem van Spanje aan de hand van 3D-beelden en computeranimaties analyseren of de getuigenverklaringen kloppen.
Meer dan twintig deskundigen werkten de afgelopen jaren mee aan het onderzoek. De Brabantse politie deed bloedonderzoek op de vloer en de muren van het Prinsenhof in Delft waar Willem van Oranje op 10 juli 1584 werd doodgeschoten.
Wapen nagemaaktHistorici, bouwkundigen, medici en forensische experts hebben een aantal nieuwe feiten aan het licht gebracht, zo bleek al in 2012. Samen met ballistische experts is het pistool waarmee Willem van Oranje om het leven werd gebracht nagemaakt en zijn er op locatie schietproeven uitgevoerd.
Door middel van forensische 3D-technieken zoals laserscanning, bloedspattenanalyse en daderlengte-metingen zijn alle resultaten in een 3D-omgeving gereconstrueerd.
Oranje en NassauWillem zijn 'thuis' was het kasteel van Breda (nu de KMA) waar zijn familie -Van Nassau- al in het begin van de 15e eeuw vanuit Duitsland was neergestreken. In zijn jeugd heette hij Willem van Nassau. Later kreeg hij ook de titel 'Van Oranje', naar het prinsdom Orange in Zuid-Frankrijk.
Omdat Willem ineens prins was geworden vergrootte dat zijn status en groeide hij uit tot leider van de opstand tegen de Spaanse bezetter in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) Zijn bijnaam is dan ook 'Vader des Vaderlands'. Oranje-Nassau is nu nog steeds de naam van ons koningshuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.