'Dit wordt ons door de strot geduwd', Steenbergenaren roepen op tot actie tegen azc

5 oktober 2015 om 16:12
nl
In Steenbergen worden mensen opgeroepen om zich woensdag 21 oktober te laten horen als zij tegen de vestiging van een azc in Steenbergen zijn. Op die dag houdt de gemeente een beeldvormende vergadering over de opvang van vluchtelingen. "Wij willen door inspraak laten horen wat wij ervan vinden", vertelt een van de initiatiefnemers.
Geschreven door

"Niemand is voor de vestiging van een azc", zegt Danker Kouwen, een van de mensen achter de oproep om te demonstreren. "En dat moet dan nota bene pal naast een school komen. Maar daar heeft de politiek totaal geen respect voor de mening van de mensen. Dit wordt ons door de strot geduwd."
Het is de bedoeling dat mensen die een azc niet zien zitten zich om zeven uur 's avonds verzamelen op de Markt. Van daar kunnen zij in optocht naar 't Cromwiel waar de vergadering wordt gehouden.
'Economische vluchtelingen'Honderden mensen hebben al op de oproep op Facebook gereageerd. "Mensen hier kijken net zo tegen het probleem aan als in heel Europa. Ik hoor dezelfde geluiden bij familie, omgeving, vrienden en op mijn werk. De mening is duidelijk dat hier sprake is van economische vluchtelingen. Als dat niet zo zou zijn dan zouden ze wel stoppen in Italië, Kroatië of elders. Maar ze willen allemaal naar het noorden omdat ze hier het meeste krijgen."
Steenbergen heeft plannen voor de bouw van een azc op een braakliggend stuk grond in de buurt van het gemeentehuis. Hier zouden 400 tot maximaal 600 asielzoekers voor een periode van vijf tot tien jaar ondergebracht moeten worden.
ReferendumKouwen zegt dat hij geen vertrouwen heeft in de politiek. "Daarom ben ik ook niet aangesloten bij een bepaalde partij. Ik heb daar gewoon geen vertrouwen in. Voor wat betreft de vluchtelingenkwestie vind ik dat er een referendum moet komen. Dan is duidelijk wat de mensen er van vinden. Ik denk dat zeker 75 tot 80 procent van de mensen er op tegen is dat we die mensen opvangen."
Een gemeentewoordvoerster vertelt dat iedereen vrij is om met een betoging zijn mening te uiten, mits minstens 48 uur van tevoren de betoging bij de burgemeester is gemeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.