Museum Oirschot krijgt vier bijzondere schilderijen van parochie in Liempde

5 oktober 2015 om 18:53
nl
Museum het Kruysenhuis in Oirschot krijgt vrijdag vier schilderijen van Jan Kruysen. De schilderijen hingen in een pastorie in Liempde. Jan Kruysen was een bekende Brabantse schilder die leefde van 1874 tot 1938. Het Oirschotse museum is blij met de schilderijen. Hoe de vier doeken ooit in de Liempdse pastorie terecht kwamen, is nog onduidelijk.
Geschreven door

Kruysen is in Liempde geboren. Dat maakt de werken voor het museum extra interessant. Op de schilderijen staan de kerk, het centrum van het dorp, een boerderij en een laan met bomen. Alleen het schilderij met de kerk is gedateerd. Jan Kruysen maakte het in 1920.
BruikleenHet museum wist al van het bestaan van de vier schilderijen. Twee ervan zijn al eerder geëxposeerd in het Kruysenhuis. Bij de reorganisatie van de parochies in Liempde is besloten de vier schilderijen in bruikleen te geven aan het Kruysenhuis.
Het Kruysenhuis in Oirschot is het museum voor het werk van drie kunstschilders: Jan Kruysen en zijn kinderen Antoon en Maria. Vooral Antoon heeft naam gekregen, vaak met kleurrijke schilderijen van zigeuners en dorpse taferelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.