Met de paplepel: halve dorp is al maanden in de ban van de Brabantsedag

HEEZE - Al bijna zestig jaar hangt er in de zomermaanden juli en augustus een bijzondere sfeer in Heeze. Het dorp maakt zich op voor dé dag van het jaar: de Brabantsedag. Als overal in het dorp weer die kenmerkende blauwe bouwtenten verschijnen, dan laait de koorts weer op. Van de 10.000 inwoners die het dorp telt, is zeker de helft dan nergens anders meer mee bezig.
Komende zondag trekt de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag voor de 59e keer door de straten van Heeze. Zestien bouwgroepen zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met hún wagen in het thema 'Wat een dag', waarmee ze een bijzondere dag uit het rijke verleden van het hertogdom Brabant uitbeelden en vertellen.

'De Brabantsedag is in Heeze alles'
Veertig jaar geleden deed Vriendenkring Hopeloos voor de eerste keer mee aan de cultuurhistorische optocht. Mart van de Loo is er vanaf het eerste uur bij. "Iedereen in het dorp heeft alleen nog maar over de Brabantsedag." Daarmee geeft Van de Loo aan hoe diep die ene dag genesteld zit in de gemeenschap. "Als je in Heeze woont, krijg je dat gewoon met de paplepel ingegoten."

Zo is ook zijn dochter Sanne besmet geraakt met het virus. "Als klein meisje stond ik te springen om naar de bouwplaats te gaan, samen met papa of mama." In huize Van de Loo is het, zeker in juli en augustus, de Brabantsedag dat de klok slaat. Dat is ook te zien aan de wapperende vlag die in die periode steevast aan het huis hangt. Net als op veel andere plaatsen in het dorp: overal hangt de Brabantse vlag uit, al dan niet met een wimpel van de Brabantsedag.

ZIE OOK: Vliegenier Marcel Groos uit Heeze ontwikkelde veiligheidsplan Brabantsedag [VIDEO]

Geen bijzaak, maar hoofdzaak
In het bouwseizoen is het iedere zaterdag topdrukte op de bouwplaats achter brasserie De Zwaan, waar het idee voor de Brabantsedag ooit ontstond. Tegenwoordig is het de bouwplaats van Vriendenkring Hopeloos. Aan de ontbijttafel neemt het gezin Van de Loo de dag door.

Al snel komt de Brabantsedag ter sprake. "We gaan er weer een mooie dag van maken, toch Sanne?" Bij het afruimen van de ontbijttafel stelt hij de vraag: "Zie ik je straks ook weer op de bouwplaats?" Ongetwijfeld dat dit tafereel zich elke zaterdag herhaalt.

Sanne werkt op de zaterdagen bij de plaatselijke supermarkt. "Ook aan de kassa gaat het die twee maanden nergens anders over. Terwijl ik dan alle boodschappen scan, kletsen we dan over hoe het met de bouw gaat en dan merk je dat iedereen er echt zin in heeft!"

ZIE OOK: Martijn van Bree uit Heeze ontwerpt al jaren de wagens van De Rooie Hoek voor de Brabantsedag [VIDEO]

Van generatie op generatie
De Brabantsedag is vooral ook een familiefeest. Sommige families hebben zich verenigd bij dezelfde vriendenkring. "Goedemorgen, Mart!", schalt het over de net geopende bouwplaats. "Hebben we er weer zin in?", vervolgt de olijke Henk Kemperman. Opeens wordt duidelijk dat de zomerse koorts niet altijd alleen een lokale epidemie is. Kemperman komt namelijk uit Veldhoven.

Ook zijn zoon, Martijn, is sinds elf jaar bij de vriendenkring actief. "Het is altijd bijzonder om met zo'n evenement mee te doen!" In zijn ogen valt een bepaalde trots af te lezen. Voor de Heezenaren zelf is het gevoel van de Brabantsedag al bijna niet in woorden uit te drukken. Iets wat ook Martijn Kemperman maar lastig voor elkaar krijgt. "Het is onvoorstelbaar, maar het is gewoon de mooiste dag van het jaar en elk jaar kijk ik er weer onwijs naar uit!"

Omroep Brabant zendt de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag zondag 28 augustus 2016 LIVE uit op TV, vanaf 14.15 uur. De prijsuitreiking is 's avonds omstreeks 20.00 uur LIVE te volgen via omroepbrabant.nl.