Zeehond gespot in de Biesbosch, 'dit is heel zeldzaam'

5 oktober 2015 om 19:59 • Aangepast 21 november 2020 om 15:32
nl
Schipper Bonno Bergman uit Amersfoort die al vijftig jaar met zijn boot in de Biesbosch komt, spotte zondag iets bijzonders in het zoete water bij de Moerdijkbruggen. Hij zag de kop van een zeehond boven het water uit komen. "Een hele zeldzame verschijning", zo zegt boswachter Thomas van der Es.
Profielfoto van
Geschreven door

Van der Es was meteen enthousiast toen hij een foto van de zeehond per mail van de schipper ontving. "De laatste keer dat een zeehond in de Biesbosch is gezien, was in 2012. De afgelopen twintig jaar is de zeehond in de Biesbosch slechts drie keer waargenomen."
Zeehonden gedijen goed in zoet waterVolgens Van der Es kunnen zeehonden het prima uithouden in het zoete water van de Biesbosch. "Er zit genoeg vis, dus genoeg eten en voor zeehonden is het heel gewoon om heen en weer te zwemmen tussen zeewater en binnenlandse wateren."
Ondanks dat natuurlijke gedrag komt het maar erg weinig voor dat iemand een zeehond in de Biesbosch ziet. Dat komt doordat de open verbinding met zee is gesloten. "Voor 1970 zwommen er regelmatig zeehonden naar binnen. Toen waren er nog open zeegaten en was het niet alleen voor zeehonden, maar ook voor vele trekvissen veel gemakkelijker om het Beneden-Rivierengebied te bereiken."
Heel af en toe worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet. Bijvoorbeeld als het rivierwater te hoog staat, zodat het naar zee kan stromen. Dan is het mogelijk voor een zeehond om naar binnen te glippen.
Open verbinding met zee komt erOmdat het beter is voor de visstand van de Biesbosch pleit Staatsbosbeheer al jaren voor het openen van de sluizen. Dat gaat na jaren politiek gesteggel ook gebeuren. In 2018 gaat het kierbesluit in. "We gaan dit beeld na 2018 wellicht dus vaker zien", zo denkt Van der Es.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.