Helmond worstelt met overlastgevende jongeren: 'Slechts ééntje heeft er nu een baan'

6 oktober 2015 om 01:04
nl
De gemeenteraad van Helmond worstelt met de aanpak van de zogenaamde top dertig overlastgevende jongeren. De politieke partijen worden het er niet over eens of het aanpakproject een succes is. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering.
Geschreven door

Dertig jongeren zitten sinds vorig jaar in het project Top 30 Aanpak, omdat zij de meeste overlast veroorzaken en af dreigen te glijden naar criminaliteit. De overlast is afgenomen, blijkt uit een evaluatie van het college. Maar ook blijkt, dat bij een deel van de groep de problemen juist groter zijn geworden. Twintig van de dertig jongeren hebben een Marokkaanse achtergrond. De overige tien komen vooral uit Nederland of hebben een dubbele nationaliteit, zoals Turks-Nederlands.
Lastig grip op te krijgenTijdens het project worden dertig overlastgevende jongeren uit Helmond begeleid. De aanpak van de lastige jeugd blijft lastig. ''Deze jongeren zijn niet tot hulp te dwingen. Ze moeten een contract tekenen anders houdt het op'', legt de verantwoordelijke wethouder De Leeuw uit.
Vier jongens uit de top dertig zijn tijdens het project in de cel beland. Eén jongen heeft tbs opgelegd gekregen voor zijn vergrijpen. Daarnaast hebben zeven jongens een Jeugdreclasseringstraject gekregen van de rechter.
'Treurig'Maarten Janssen van Lokaal Sterk heeft er geen goed woord voor over. ''Slechts één jongen heeft een baan sinds de start van het project. Dat is wel heel erg mager. 25 procent is verder afgegleden. Ik vraag me sterk af of de overlast wel is afgenomen.''
VVD'er Joan Damen vindt het resultaat 'treurig'. ''Deze pilot maakt duidelijk dat de overlastgevende jongeren harder aangepakt moeten worden.''
'Dat je elkaar kent, is winst'De PvdA in Helmond wil niet teveel waarde hechten aan de cijfers. ''Je moet het zien als een soort olievlek die zich langzaam uitspreidt over alle probleemjongeren. Daar pluk je over langere tijd de vruchten van'', licht PvdA'er Mohammed Chahim toe.
De raddraaiers die een aantal kruisjes achter hun naam hebben in de top dertig van overlastgevende jongeren ontvangen een brief van burgemeester Blanksma. ''Deze waarschuwingsbrief maakt meer indruk op lastige jongeren dan een proces verbaal'', vertelt de politie. De burgemeester laat in het midden of ze tevreden is met de resultaten. ''Dat je elkaar kent, dat is de winst nu.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.