Video

Inwoners van Herpen geven bloed voor de ontwikkeling van een vaccin tegen Q-koorts

6 oktober 2015 om 00:36
nl
Inwoners van Herpen kunnen voor het eerst bloed geven voor de ontwikkeling van een medicijn tegen Q-koorts. Maandagmiddag meldden zich ruim tachtig Herpenaren in Dorpshuis 't Slotje. Dinsdag worden zo'n 25 mensen verwacht. Het onderzoek naar het vaccin wordt in Nederland uitgevoerd door onderzoekslaboratorium InnatOss in Oss.
Geschreven door

De onderzoekers zijn vooral op zoek naar mensen die wel het Q-koorts virus in hun bloed hebben maar daarvan niet ziek zijn geworden. De antistoffen die deze groep mensen heeft aangemaakt, is belangrijk voor de ontwikkeling van een vaccin.
Tweehonderd mensen nodig voor onderzoekIn totaal is aan driehonderd inwoners van Herpen gevraagd om bloed af te staan. Tot nu hebben 125 Herpenaren hun medewerking toegezegd. Voor het onderzoek zijn zo'n tweehonderd mensen nodig. Op 19 en 20 oktober wordt er daarom nog een tweede prikronde gehouden in het dorpshuis.
Voor het onderzoek werken Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers samen. Herpen was in 2007 het epicentrum van de Q-koorsepidemie. Veel mensen werden ziek of kenden wel iemand uit hun omgeving die Q-koorts had. Als alles volgens planning verloopt, is het vaccin op zijn vroegst over tien jaar beschikbaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.