WhatsApp-buurtwacht schrikt inbrekers af: 'De buurt spot iets vreemds en iedereen is op de hoogte'

8 oktober 2015 om 19:45
nl
De WhatsApp-buurtwacht schrikt inbrekers af. In buurten waar bewoners elkaar via WhatsApp op hun mobieltje waarschuwen bij onraad is er een aanzienlijke daling van het aantal inbrekers. In Tilburg, waar duizenden inwoners zijn aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht, nam het aantal inbraken met vijftig procent af, blijkt uit onderzoek van Tilburg University.
Geschreven door

In Tilburg bestaan 86 WhatsApp-groepen, waarbij ruim zesduizend mensen zijn aangesloten. De universiteit onderzocht 35 verschillende buurten in Tilburg. Het gemiddelde aantal woninginbraken daalde er van zestig naar dertig per maand.
'Spectaculaire daling'"Zo'n spectaculaire daling hadden we niet verwacht", zegt onderzoeker Martijn Akkermans in de krant. "Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien."
De gemeente Tilburg heeft contactpersonen voor de buurtwacht per WhatsApp geselecteerd. Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de WhatsApp-groep. Andere inwoners kunnen reageren. Die berichten worden ook doorgezet naar de politie.
Binnen twaalf minuten in de politie-autoVolgens de oprichter van de Whatsapp-groep van de Tilburgese wijk Reeshof, Ton Evers, zit een inbreker meestal binnen twaalf minuten in politie-auto. "De buurt spot iets vreemds, er wordt een foto gemaakt en gepost in de app-groep. Zo is iedereen op de hoogte en weten we waar een inbreker naar toe gaat. Vervolgens wordt snel de politie gewaarschuwd."
Tien inbrekers in Tilburg werden op deze manier op heterdaad betrapt of werden later alsnog opgepakt.
Strenge regelsIn een Whatsapp-groep zitten gemiddeld 40-100 buurtbewoners. Er zijn strenge regels, je mag niet zomaar alles posten. Alleen informatie over verdachte situaties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.