ANWB promoot goed verlichte fiets: 'Je lijkt wel een fietsende kerstboom'

6 oktober 2015 om 10:56
nl
De ANWB Lichtbrigade toert met een ultraverlichte fiets door het land om fietsers erop te wijzen dat goede verlichting belangrijk is nu de dagen weer korter worden. Dinsdag is de Nachtfietser van de ANWB in Nuenen om de campagne te promoten. Onze verslaggever ging naar het Van Goghfietspad, met een fiets die zo bijzonder is verlicht, dat je 'm niet over het hoofd kunt zien.
Geschreven door

Vijftig lampjes hangen er in het rijwiel van verslaggever Jos Verkuijlen. Rode kerstboomlampjes, verlichte paddestoeltjes en sterretjes, het is een feest voor het oog. "Een prachtig verlichte fiets, maar dit is niet wat de ANWB voor ogen heeft", zegt de Nachtfietser "Dit lijkt meer op de truck van die grote colamaatschappij die tijdens de Kerst rondrijdt. Je lijkt wel een fietsende kerstboom."
Witte en rode lampEen goede, witte lamp voor en een rode lamp achter, zo hoort het volgens de Nachtfietser. "Zo vallen fietsers niet alleen op, maar de verlichting geeft ook een duidelijk signaal af aan automobilisten, zodat zij in het donker snel kunnen inschatten dat je een fietser bent."
In Utrecht bleek de helft van de studenten zonder verlichting rond te fietsen. In de regio Eindhoven valt het erg mee, aldus de Nachtfietser. "De fietspaden zijn ook goed verlicht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.