'Technisch directeur Joop Alberda oorzaak van vertrek zwemmers uit Eindhoven'

6 oktober 2015 om 19:05 • Aangepast 25 april 2020 om 09:36
nl
Er is iets goed mis bij de nationale zwembond. Dat concluderen verschillende ingewijden in de zwemwereld na het vertrek van drie topzwemmers in korte tijd bij het nationaal trainingscentrum Eindhoven. Femke Heemskerk, Wendy van der Zanden en Moniek Nijhuis vertrokken onlangs naar het buitenland. Volgens verschillende mensen die betrokken zijn bij het zwemmen, maar niet met naam en toenaam willen worden genoemd, ligt de oorzaak hiervan bij technisch directeur Joop Alberda.
Geschreven door

De oud-volleybaltrainer zou een verkeerd beleid voeren, niet genoeg kennis hebben van het zwemmen en overhoop liggen met bijna alle trainers van het nationaal trainingscentrum in Eindhoven. Ingewijden beschrijven hem bovendien als een 'controlfreak' en iemand die niet kan delegeren.
Alberda wilde dinsdag niet reageren op de kritiek uit de zwemwereld. "Op dat soort aantijgingen ga ik niet in als ik niet weet wie de bron is", was de korte reactie van Alberda.
BeleidDat de vertrokken zwemsters zich niet kunnen vinden in het huidige beleid van de zwembond is wel duidelijk. Femke Heemskerk vertrok begin september naar Frankrijk, omdat haar trainer Marcel Wouda haar niet de volledige aandacht kon geven die ze wilde. De KNZB wil dat hij zijn focus legt op het trainen van de open water zwemmers.
Ook Wendy van der Zanden uit Moergestel maakte in september een overstap. Zij vertrok naar Antwerpen. Van der Zanden koos voor België omdat ze op de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio ook wil uitkomen op het onderdeel wisselslag. Alberda zag dat echter niet zitten.
Olympische SpelenDinsdag werd  duidelijk dat ook Moniek Nijhuis Eindhoven gaat verlaten. Zij gaat trainen in Engeland bij een coach die gespecialiseerd is in de schoolslag. Haar favoriete onderdeel. Alberda: "Ik heb er geen problemen mee als sporters in een andere omgeving gaan trainen. Dat kan ook verfrissend werken."
Wel vraagt Alberda zich af of de timing wijs is. "Ik hoop echter wel dat ze de stap niet te laat hebben gemaakt. De Olympische Spelen zijn over nog geen jaar. Vaak zie je dat sporters in een nieuwe omgeving toch even moeten wennen."
Het zal dus nog moeten blijken of de zwemsters een juiste keuze hebben gemaakt. Duidelijk is dat het rommelt binnen de zwembond. Als gevolg trainen verschillende kanshebbers op een olympische medaille in het buitenland. Buiten het zicht van de Nederlandse bond. Of dat gevolgen gaat hebben voor de medaillespiegel is afwachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.