Hulpbisschop Rob Mutsaerts vindt vrouwenvoetbal niks en Johan Cruijff een bazelaar

6 oktober 2015 om 17:28
nl
Hij is een liefhebber van programma’s als Voetbal Inside. Vrouwenvoetbal vindt-ie maar niks, Ajax is niet bepaald zijn favoriete club (PSV des te meer) en Johan Cruijff bazelt meestal. Rob Mutsaerts windt er geen doekjes om.
Geschreven door

Hij mag dan hulpbisschop van het bisdom Den Bosch zijn, de inwoner van Heeze is ook mens en vooral voetballiefhebber.
Over al deze aspecten schrijft hij al jaren columns voor het magazine van de club waar hij trainer en assistent-scheidsrechter van de C1 is, voor voetbalvereniging RKSV Heeze dus.
Voetbalcolumns gebundeld in GraspolEen selectie uit deze ‘flauwekulstukjes’, zoals Mutsaerts ze met gevoel voor zelfspot noemt, is gebundeld in ‘Graspol’, met als ondertitel ‘Hartverscheurende analyse van RKSV Heeze’.
Graspol is de naam van de column, waarmee Mutsaerts jaren geleden begon bij SC Millingen. Dit is de Gelderse amateurclub waar hij zich ook al als vrijwilliger heeft ingezet. ‘Hartverscheurende analyse’ doet het ergste vrezen, “Maar,” zegt Mutsaerts, “ik heb geen enkele pretentie met mijn bijdragen en het boekje. Ik hoop alleen dat het aangename kost is.”
'Voetbal is leuk en onvoorspelbaar'Dít is ook de reden waarom hij in de regel geen moeite heeft met Voetbal Inside, het maandagse praatprogramma op RTL7. “Daar zitten kenners aan tafel, maar ook liefhebbers en het gaat eigenlijk nergens over.
Dat is juist de charme. "Dat maakt voetbal leuk en onvoorspelbaar. Ze gaan wel eens te ver, maar ik zie dat liever dan een programma als Studio Voetbal. Dat is me te geregisseerd, te georkestreerd. Neem zo‘n Jan van Halst. Dat is toch verschrikkelijk?!”
'Geen sport voor vrouwen'Mutsaerts is dus ook uitgesproken in zijn mening over damesvoetbal. Hij vindt het goed dat meisjes ‘op voetbal’ willen (hoe meer hoe liever), maar 'voetbal is geen sport voor vrouwen', aldus Mutsaerts. Mensen die zeggen dat ze echt genieten van vrouwenvoetbal, die gelooft-ie niet.
De leek zal na het lezen niet in de gaten hebben dat achter de overwegend vermakelijke hoofdstukken een kerkelijk leider schuilgaat. Mutsaerts: “Dat was ook niet mijn bedoeling. Het had net zo goed geschreven kunnen worden door een huisschilder. Of een slager. Dat moet je los zien van elkaar.”
'Nergens liever dan in de kantine van Heeze'Daarom is het niet zo onlogisch om de volgende zin aan te treffen: “In het weekeinde ben ik nergens liever dan in de kantine van RKSV Heeze.”
Toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, bestaat voor hem de meest ideale zondag uit 'een mis in de ochtend en het bezoeken van een wedstrijd in de middag'. Zoals het vroeger voor de doorsnee burger heel normaal was.  
O ja, geïnteresseerd in het boek? Het is te bestellen via [email protected] en de opbrengst komt geheel ten goede aan de jeugdopleiding van de RKSV Heeze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.