Video

Standbeeld Willem III in Breda zit er warmpjes bij

6 oktober 2015 om 20:00
nl
Kilometers lange breiwerken, versierde hekken en standbeelden met mutsen. Het is allemaal onderdeel van de wildbreiwerken in de Bredase Binnenstad. Maar liefst twintig fanatieke breiers zijn maanden lang bezig geweest met het maken van alle versieringen. En dat allemaal ter ere van 30 jaar singelloop.
Geschreven door

Anita Serné werd door de organisatie van de Bredase Singelloop benaderd voor het project. "Ik doe eigenlijk ieder jaar een breiproject dus ik vond dit gelijk ontzettend leuk", vertelt Anita.
Zweten geblazenSerné heeft een breiwinkel op de Bredase Haagdijk. Ze verkoopt er stoffen en wol. Achterin de winkel geeft ze allerlei cursussen en is er plek voor breiclubjes. "Twee ochtenden in de week werkten we hier aan de breiwerken voor de Singelloop en dat was hard werken. Er zijn hier wat zweetdruppels gevallen."
Een van de objecten die Serné en haar mensen breidden is de medaille die aan het stadhuis hing. "Van wol hebben we de medaille nagemaakt die mensen ontvangen bij de finish van de Singelloop. Hij is van speciale lichte wol gemaakt, anders zou hij gaan hangen", vertelt Serné. Het twee meter hoge breiwerk pronkt in de etalage van haar winkel.
'Ik word er vrolijk van'Een van de kunstwerken is een tiental bomen aan de Bredase Oude vest. Ze hebben allemaal een soort sok aan met verschillende kleuren. Tussen de bomen zijn netten gespannen. Voorbijgangers vinden het prachtig. "Het geeft kleur en gezelligheid in de stad, ik word er vrolijk van."
De breiwerken worden over een week weggehaald, maar of alles er dan nog hangt, is de vraag. "De organisatie van de Singelloop haalt het weg en bekijkt of ze er iemand blij mee kunnen maken. Maar stiekem vind ik het ook wel geinig als mensen ze zelf meenemen en thuis ophangen", lacht Serné.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.