Noodverordening na spanningen azc Oisterwijk, politie mag preventief fouilleren

7 oktober 2015 om 19:43 • Aangepast 21 november 2020 om 15:30
nl
De Oisterwijkse burgemeester Hans Janssen heeft een noodverordering afgekondigd die het voor de politie onder meer mogelijk maakt preventief te fouilleren. Aanleiding hiervoor zijn de spanningen tussen een groep minderjarige asielzoekers en een groep jongeren. De gemeenteraad moet de noodverordening nog officieel goedkeuren. Woensdagochtend hield de gemeente een spoedoverleg met politie, justitie en de directie van het asielzoekerscentrum.
Profielfoto van
Geschreven door

De jonge vluchtelingen wilden de andere groep dinsdagavond te lijf gaan met stokken. Door snel ingrijpen wist de politie erger te voorkomen. Twee jongeren zijn opgepakt, niemand raakte gewond.
'Lokale jeugd betrokken'"We hebben nog geen goed beeld wie de jongeren zijn, die gisteren bij de oproer betrokken waren. Wel hebben we sterk de indruk dat het om lokale jeugd gaat", zei burgemeester Janssen woensdagmiddag.
Agenten deden woensdagmiddag onderzoek in de wijk achter het azc. Zo hoopte de politie inzicht te krijgen in hoe de jongeren zich dinsdagavond door de wijk bewogen om er achter te komen hoe het bijna tot een confrontatie kwam. Ook informeerde de politie omwonenden over de noodverordening.

Wachten op privacy instellingen...

Politie-onderzoek in azcOok werd er woensdag laat in de middag politie-onderzoek gedaan in het azc. "De politie is daar nu, omdat we willen weten wie er vanuit het azc bij de matpartij betrokken was. En we willen ook hun kant van het verhaal horen", vertelde de burgemeester.
EscalatieJanssen sprak dinsdagavond over ‘een escalatie van fricties die we afgelopen week zagen’. “We dachten dit te kunnen ondervangen met extra toezicht en inzet van jongerenwerk”, aldus de burgemeester. Hij wil ‘snelle actie’ om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat.
Waarom de groepen jongeren elkaar naar het leven staan, is nog onduidelijk. De straat waar het incident gebeurde, wordt door veel asielzoekers als verbinding gebruikt tussen het AZC en het centrum.
Verdeelde reactiesIn de buurt zijn verdeelde reacties. Een buurtbewoner merkt dat de overlast is toegenomen de laatste weken. Volgens hem komt dat omdat er veel jongeren in het azc zijn gekomen. "Ze maken veel herrie, praten hard en gooien afval op de grond."
Volgens hem is het duidelijk te merken als er iets speelt. "Jongeren fietsen dan als gekken door de wijk en roepen naar elkaar. Via telefoons worden andere jongeren opgeroepen die vervolgens ook weer langs scheuren." De politie wil weten wie de lokale jongeren zijn die de confrontaties opzoeken.
Een 15-jarige jongen die op het centrum verblijft, vertelde dat er op het centrum vaak wordt gevochten. "Vooral jongeren uit Eritrea en Syrië zoeken elkaar op. Dan komt er weer politie en dan is het weer rustig, maar een paar dagen daarna is het weer raak."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.