Video

Van 'houdoe' tot 'how do you do': Moeten kleuters ook Engelse les krijgen?

7 oktober 2015 om 15:27
nl
Steeds vaker krijgen kinderen op de basisschool Engelse les. Zo ook op basisschool De Klimboom in Best. Daar zijn ze dit schooljaar begonnen met 'English classes in kindergarten', ofwel Engelse les aan de kleuters in de onderbouw. De school staat in een vrij nieuwe wijk waar ook veel expatgezinnen wonen of mensen die bij grote internationale bedrijven werken. De school wil op die manier voorzien in de behoefte om kinderen al op jonge leeftijd wegwijs te maken met de Engelse taal.
Geschreven door

De mama's en papa's kregen op het schoolplein nog het Nederlandse 'tot vanmiddag' of Brabantse 'houdoe' te horen van hun kroost. Maar in de klas werd de dag opgestart met het Engelse 'how do you do'.
Nieuwe normDat kleuters ook al Engelse les krijgen, moet er uiteindelijk toe leiden dat ze als ze later groot zijn makkelijker een baan vinden. Alle basisscholen in Nederland hebben het advies gekregen om al in groep 1 met het 'table, chair, bed' te beginnen. Daarmee neemt de basisschool in Best al een voorsprong op veel andere basisscholen in de regio.
Schooldirecteur Toon Kuipers is ervan overtuigd dat Engelse les op de kleuterschool over tien jaar de normaalste zaak van de wereld is. "Bij ons op school bestaat de Engelse les zeker niet uit grammatica en spelling", legt schooldirecteur Toon Kuipers uit. "Wij willen de kinderen spelenderwijs Engels leren, op die manier pikken ze het veel sneller op."
Raad je plaatjeIn de klas valt meteen op hoe enthousiast de kleuters zijn. Juf Judith deelt allemaal plaatjes uit en de kinderen moeten dan raden hoe ze het plaatje in het Engels moeten uitspreken. Als de juf vraagt wat er op het plaatje staat, gaan de kleuters heel enthousiast in groepjes met elkaar in overleg. "Guitar", klinkt er ineens luid vanuit het groepje van Bo. "Is that right?", vraagt juf Judith aan de klas. "Yes!"
Op het schoolplein reageren de ouders enthousiast op het initiatief van de school. "Je leert het beste als je jong bent", vertelt een papa. "Zeker als je ouder wordt, merk je hoe belangrijk de Engelse taal is in onze maatschappij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.