'NS, mogen er alsjeblieft weer nachttreinen rijden naar Brabant' - Omroep Brabant

'NS, mogen er alsjeblieft weer nachttreinen rijden naar Brabant'

7 oktober 2015 om 20:10
nl
De provincie Brabant heeft per brief aan de NS gevraagd om tóch nachttreinen op te nemen in de dienstregeling van 2016. Die nieuwe regeling gaat in op zondag 13 december. Hierin staat dat er na één uur ’s nachts geen treinen meer vanuit de Randstad naar Brabant rijden. Er wordt nu gekeken of er nachtbussen kunnen gaan rijden.
Geschreven door

De laatste treinen rijden naar Brabant straks in het weekend om drie minuten over één weg uit Rotterdam. En om vijf vóór één uit Utrecht. Er rijden dus geen treinen meer na twee uur.
“In 2012 is er besproken dat er ook nog treinen rond twee uur zouden vertrekken. Maar daar zien we nu in de nieuwe dienstregeling niets van terug. We willen van de NS weten hoe dat zit”, zegt een woordvoerder van de Provincie.
'Geen treinen meer rond twee uur'De NS laat weten dat er in 2012 inderdaad is gesproken over de treinen die rond twee uur moeten vertrekken. “In de uiteindelijke hoofdrailnet-concessie, waarin de afspraken staan die zijn gemaakt  het ministerie, is besloten dat er geen treinen meer rond twee uur vertrekken naar Brabant”, legt een woordvoerder van NS uit.
Volgens de NS komen de nachttreinen naar Brabant in 2016 dan ook niet terug. "Het is nu oktober. Wij kunnen nu echt niet meer de hele dienstregeling aanpassen voor volgend jaar", legt een woordvoerder uit.
'Nachttreinen niet rendabel'Dat die treinen niet meer rijden, komt omdat ze niet rendabel zijn. “We konden alleen nog treinen in na twee uur laten rijden als de provincie Brabant en de gemeenten mee zouden betalen”, zegt de NS.
“Dat zou zeven ton gaan kosten. En dat vonden we te veel”, zegt een woordvoerder van de Provincie. Brabant moest dan de ene helft betalen en aantal gemeenten de andere helft. “Dat werd de Provinciale Staten te gortig.”
Nachtbussen in plaats van nachttreinenDaarom kijken ze nu naar een andere, goedkopere oplossing. “We willen als de nieuwe treindienstregeling ingaat, ook een nachtnet met bussen laten rijden. We zijn dat nog aan het voorbereiden, maar dit plaat is heel kansrijk”, zegt de provincie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.