Bewoners Fatima: 'Verspreid de vluchtelingen over Tilburg, anders stappen we naar de rechter'

8 oktober 2015 om 11:03
nl
De bewoners van de wijk Fatima in Tilburg willen dat andere stadsdelen hun verantwoording nemen en ook asielzoekers onderdak geven. De gemeente wil vierhonderd vluchtelingen onderbrengen in het voormalige woonzorgcentrum St. Jozef, midden in Fatima, maar dat zien de omwonenden niet zitten. Als de gemeente doorgaat met het plan, stappen de bewoners van Fatima naar de rechter.
Geschreven door

De omwonenden kwamen woensdagavond nog een keer bij elkaar om te praten over het plan van de gemeente. Ze benadrukken dat ze niet tegen de komst van de asielzoekers zijn. Sterker nog, ze willen een groep hartelijk ontvangen. "Er is niemand tegen de opvang van de vluchtelingen, maar het moet wel op een humane manier", zegt woordvoerder van de bewonerswerkgroep Fatima, Marcel Timmermans.
GedonderMet humaan bedoelt Timmermans: niet met z'n vieren op een kamertje van nog geen veertien vierkante meter. "Als je vier raadsleden bij elkaar zet, krijg je ook problemen", zegt hij. De buurtbewoners vinden dat de kamers van St. Jozef voor maximaal één asielzoeker geschikt zijn, de gemeente wil er vier per kamer. Het pand heeft in totaal 116 kamers.
De buurt roept daarom andere wijken op om ook asielzoekers op te nemen. Volgens Timmermans wordt de opvang van vluchtelingen humaner als die wordt verspreid over de stad. "We willen ze graag hartelijk ontvangen, maar vierhonderd is te veel."
AkkoordHet is nog maar de vraag of het plan van de werkgroep wordt overgenomen. De raad van Tilburg heeft al ingestemd met de opvang, de gemeente moet alleen het bestemmingsplan nog wijzigen. Bovendien wil het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) alleen grootschalige opvanglocaties om zo de kosten te drukken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.