Video

Profbokser Rafik Harutjunjan kan eindelijk weer de ring in, maandag gevecht om wereldtitel

8 oktober 2015 om 22:57
nl
Als er iemand blij is met de succesvolle doorstart dit jaar van de Ben Bril Memorial is het profbokser Rafik Harutjunjan wel. De 27-jarige bokser uit Den Bosch veroverde vorig jaar in theater Carré‚ op indrukwekkende wijze de wereldtitel van de WBF in het weltergewicht. Daarna werd het echter stil rond de geboren Armeniër, die op twaalfjarige leeftijd met zijn naaste familie neerstreek in Nederland.
Geschreven door

Maandag is hij in Amsterdam tijdens het befaamde boksgala weer eens aan de beurt, een jaar na zijn machtsgreep. Harutjunjan verdedigt zijn kampioensgordel tegen de Spaanse titelhouder Kevin Dotel. "Eindelijk, ik mag weer", verzuchtte de veelvoudige Nederlandse kampioen woensdag tijdens de presentatie van het boksprogramma in Carré.
Het heeft te lang geduurdVoor Harutjunjan leek de bokswereld vorig jaar na zijn triomf open te liggen. Niets bleek minder waar. "Het heeft lang geduurd, te lang natuurlijk'', erkende hij.
"Ik wilde dolgraag boksen en mijn wereldtitel verdedigen, maar door omstandigheden en door miscommunicatie kwam het er steeds niet van. Ik kreeg vaak te horen dat ik over zes of acht weken een wedstrijd zou hebben. Dan ga je volop in training, maar dan gaat het toch weer niet door. Dat was slecht voor mijn motivatie en mijn ranking werd er ook niet beter op.''
Inzet WBF-wereldtitelIn juli kreeg Harutjunjan goed en slechts nieuws. De organisatie van de Ben Bril Memorial wilde hem opnieuw als hoofdact presenteren in Carré, met als inzet zijn WBF-wereldtitel. Ongeveer rond diezelfde tijd haakten zijn trouwe trainer en oud-bondscoach Hennie Mandemaker echter af in zijn begeleidingsteam. Aan een succesvolle en intensieve samenwerking kwam nogal abrupt een einde.
"Ik wilde een stap naar Duitsland maken om als bokser door te kunnen groeien'', legde Harutjunjan uit. "Dat wilde ik samen met Hennie doen. Hij heeft echter besloten om niet met mij mee te gaan. Het is zijn keuze geweest, hij heeft zelf de deur dichtgegooid. Ik zal hem echter altijd dankbaar blijven. Hij heeft veel tijd en energie in mij gestoken.''
Nieuwe coachMet oud-bokser Artur Grigorian als zijn nieuwe coach in Hamburg mag Harutjunjan zich gelukkig prijzen. 'King Artur' was ruim zeven jaar wereldkampioen in het lichtgewicht. Hij verdedigde zijn kampioensgordel van de WBO liefst zeventien keer met succes.
"Als een man van dit kaliber met je wil werken, zegt dat wel wat. Hij gaat niet aan de slag met boksers in wie hij geen toekomst ziet. Binnen een paar maanden ben ik onder hem al een betere bokser geworden. Dat wil ik maandag graag in Carré‚ laten zien.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.