SP pleit voor tien miljoen euro extra voor regionale journalistiek - Omroep Brabant

SP pleit voor tien miljoen euro extra voor regionale journalistiek

8 oktober 2015 om 18:49
nl
De Socialistische Partij in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet tien miljoen euro beschikbaar moet stellen om de regionale journalistiek te versterken.
Geschreven door

Volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk staat de regionale journalistiek zwaar onder druk door de vele reorganisaties bij de kranten en door de zeventien miljoen euro die moet worden bezuinigd bij de dertien regionale omroepen.
TaakMeer dan vier miljoen euro van de bezuinigingen bij de regionale omroepen wordt weggehaald bij de redacties. Volgens de SP kunnen de omroepen hierdoor hun journalistieke publieke taak minder goed vervullen, namelijk het onafhankelijk controleren van gemeenten en provincies.
Daarom wil Van Dijk dat het kabinet vijf miljoen euro beschikbaar stelt om de bezuinigingen op de redacties te voorkomen. De andere vijf miljoen zou moeten worden besteed aan projecten om samenwerking tussen omroepen en kranten in de regio te stimuleren.
Minder voorlichtersDe in totaal benodigde tien miljoen euro kan het kabinet volgens de SP elders bezuinigen door te snijden in de meer dan 3000 voorlichters die bij de Rijksoverheid werken. Dit is los van de vele voorlichters bij gemeenten en provinciale instanties.
Donderdag bespreekt de Tweede Kamer donderdag de nieuwe mediawet. In deze wet worden grote wijzigingen voorgesteld. De dertien regionale omroepen moeten van staatssecretaris Sander Dekker zeventien miljoen euro bezuinigen door samenwerking van de ondersteunende diensten.
Waakhond democratieDe opdracht van Dekker aan de omroepen is om de redacties ongemoeid te laten. Dekker wil dat regiojournalisten werken in 'de haarvaten van de samenleving' en de waakhond van de democratie zijn. Dat betekent, nieuws van dichtbij en plaatselijke bestuurders kritisch volgen.
In de reorganisatieplannen die nu voorliggen, houden alle redacties, ook die van Omroep Brabant, een onafhankelijke positie. In de voorliggende bezuinigingsplannen van de omroepen prijkt echter nog een gat van tussen de vier en vijf miljoen euro. Samen met Omroep Zeeland en L1 (Limburg) zal Omroep Brabant een gedeelte van dat bedrag moeten wegwerken..
SP-kamerlid Van Dijk ergert zich aan de 'laisser-faire-houding' van de staatssecretaris. "Laat maar waaien, we zien wel hoe het loopt. Dekker hoort zorgvuldiger om te gaan met regionale omroepen. Regionale journalistiek is belangrijk."
KaalslagOok de ChristenUnie maakt zich vooral zorgen over de kaalslag in de journalistiek. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers begrijpt dat het lastig is om én te bezuinigen en tegelijkertijd te moeten investeren in de journalistiek. Hij vindt dat ook in dunbevolkte gebieden journalisten moeten werken die verslagen maken en gemeenten controleren.
Hij zal er samen met Pieter Heerma van het CDA voor pleiten dat de regionale journalistiek en behoud van de regio-identiteit in de wet verankerd wordt. Heerma liet woensdag al weten blij te zijn dat de regionale omroepen in elk geval niet worden opgeslokt door de Hilversumse omroepen.
NPOStaatssecretaris Dekker pleitte er lang voor om de regio-omroepen te laten opgaan in de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep, in Hilversum. Dat plan is voorlopig van de baan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.