Turkije weigert schutter te vervolgen voor criminele afrekening in Kapelmeesterlaan Tilburg

9 oktober 2015 om 10:46
Turkije weigert mee te werken aan een strafrechtelijke vervolging van de man die ervan wordt verdacht dat hij drie jaar geleden in de Kapelmeesterlaan in Tilburg een 44-jarige Turk had neergeschoten. De vermoedelijke schutter wordt om die reden hoogstwaarschijnlijk in Nederland vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de schietpartij, zo schrijft het Brabants Dagblad.
Geschreven door

De vermoedelijke baas van de drugsbende die achter die liquidatiepoging en nog twee andere schietpartijen in Tilburg en Goirle zit, verscheen woensdag voor de rechtbank in Breda, zo is te lezen in het BD.
Inmiddels zit hij twee jaar in voorarrest. De rechtbank besloot zijn voorlopige hechtenis niet op te heffen.
Verloren partij drugsHet 44-jarige slachtoffer kreeg die bewuste maandagnacht vijf kogels in zijn lichaam. Als door een wonder overleefde hij de aanslag.
De Turk hield zijn lippen stevig op elkaar, maar uit onderzoek bleek al snel dat het om een afrekening binnen het criminele circuit ging. De Turk zou verantwoordelijk zijn voor een verloren partij drugs.
ZIE OOK: Turkse drugsbende zaaide angst in Tilburg: justitie heeft 40 verdachten in beeld
Turkse drugsbendeDe drugsbaron zou het brein zijn achter de schietpartij in de Kapelmeesterlaan. Zijn kompaan, de schutter, zou na de schietpartij met een auto naar het vliegveld zijn vertrokken en naar Turkije zijn gevlogen. Dat land liet onlangs aan Nederlandse justitie weten de verdachte eventueel te willen vervolgen voor de drugsdelicten, maar niet voor de schietpartij.
Het onderzoek naar de schietpartij leidde naar een grote, Turkse drugsbende die jarenlang angst zaaide onder de Turkse samenleving in Tilburg. Acht kopstukken, onder wie de bendeleider, werden toen opgepakt. Zeven verdachten komen uit Tilburg. In totaal had de politie veertig verdachten in het vizier.
ZIE OOK: Arrestaties en invallen in Tilburg in onderzoek naar drugsbende
Zware crimineelDe bendeleider die in diverse rapporten 'meneer X' wordt genoemd, werd opgepakt in België na een onderzoek dat ruim een jaar duurde. Hij zou een zware crimineel zijn met contacten tot in de hoogste kringen in Turkije. De man zou toegang hebben tot mensen direct rond president Tayyip Erdogan, weet het Brabants Dagblad.
Justitie hoopt de bendeleider met succes te kunnen vervolgen voor drie schietpartijen, het leiden van een criminele organisatie, vuurwapenbezit en drugshandel. In Turkije zat het meesterbrein al eens een celstraf uit van elf jaar.

Wachten op privacy instellingen...