Oranje wint met 2-1 bij Kazachstan, maar EK ver weg door 0-2 winst van Turkije

10 oktober 2015 om 22:17
Het Nederlands elftal heeft zaterdag aan zijn plicht voldaan met een uitzege op Kazachstan in de EK-kwalificatie (1-2). Oud-PSV'er Georginio Wijnaldum opende de score voor Oranje. Deelname aan het EK in Frankrijk hangt echter aan een zijden draad. Turkije won in Praag met 2-0 van Tsjechië.

Het Nederlands elftal kan zich alleen nog voor het EK kwalificeren als Turkije dinsdag in eigen land verliest van IJsland.    Oranje moet dinsdag in Amsterdam winnen van Tsjechië en hopen dat Turkije verliest. Bij een gelijkspel in Konya gaan de Turken ook door, omdat de onderlinge resultaten met het Nederlands elftal in hun voordeel zijn (1-1 en 3-0).
Wijnaldum opent scoreGeorginio Wijnaldum en Wesley Sneijder beloonden Nederland met hun doelpunten voor een goede wedstrijd. Debutant Anwar El Ghazi bereidde na 33 minuten de openingstreffer van Georginio Wijnaldum voor (0-1). De rechtsbuiten verzuimde na acht minuten zelf met het hoofd te scoren. Memphis Depay mocht zich aanrekenen dat hij een splijtende pass van Daley Blind niet met de openingstreffer beloonde.
Wesley Sneijder besliste de wedstrijd na vijftig minuten met een bekeken schot. De 118-voudig international kuste de trouwring van zijn hoogzwangere vrouw Yolanthe, die woensdag is uitgerekend. Kazachstan deed in de slotseconden via een doelpunt van Islambek Koeat nog iets terug.
Debuut Jeroen ZoetJeroen Zoet vierde als invaller zijn eerste interland. De doelman van PSV moest in de 81e minuut de geblesseerde Tim Krul vervangen. Jasper Cillessen, de beoogde eerste keeper, haakte af in de warming-up.
Robin van Persie begon op de bank, maar speelde als invaller alsnog zijn honderdste interland.